Националното сдружение на общините е предложило на Министерството на финансите

...
Националното сдружение на общините е предложило на Министерството на финансите
Коментари Харесай

Общините искат да плащат ток като битови потребители

Националното съдружие на общините е предложило на Министерството на финансите общинските структури без администрациите да бъдат третирани като битов консуматор на пазара на електрическа енергия, като общините са създали няколко разновидността на методика, в това число и за обезщетения, предава.

НСОРБ настоява държавното управление да предприеме незабавни ограничения за локалните управляващи, които изпадат в рецесия с високите сметки за електрическа енергия, като една от тях да бъде общинските обществени, здрави и просветителни структури да се третират като битови консуматори. Това съобщи кметът на Велико Търново Даниел Панов, ръководител на сдружението на общините.

" Предстоят и срещи с електроразпределителните сдружения. Няма някаква изясненост тъкмо по този въпрос по какъв начин ще бъдат обезщетени особено общините, лечебни заведения, детски ясли, детски градини, обществени услуги и още други съставни елементи, които предлагаме като услуги ", добави Панов.

1800 улични лампи във Велико Търново са с променено часово време на включване заран и вечер. Предстои подмяната на 1600 осветителни тела с енергоспестяващи. Обмислят се разновидности за уличното осветяване на Южния пътен възел и транспортните входове на Велико Търново от Варна и София.

Изключено е художественото осветяване на над 20 исторически и културни здания. 5% понижение на потреблението на ток се чака с въвеждането на един източник на отопление в газифицираните публични здания във Велико Търново.

" Абсурдната обстановка е поради към момента не признатия държавен бюджет за тази година и Закона за обществените финанси, който не им разрешава да платят по-високите сметки за януари в точния момент и в период ", сподели зам.-председателят на Сдружението на общините и кмет на Троян Донка Михайлова.

Според нея, Народното събрание би трябвало да направи ремонти в Закона за обществените финанси. " Ако това не се случи, всеки кмет би трябвало да поеме своята отговорност – да заплати и да бъде осъден, или да не заплати и да сложи под риск естественото действие на общините. Това важи за всички обществени институции. Тази седмица от Сдружението имахме две срещи с министъра на финансите и по договарянията за бюджета за 2022 г. постигнахме взаимо схващане и доста положителни резултати. Сега чакаме среща и с премиера на която ще упорстват общините упорстват да не бъдат третирани като небитови клиенти наедно с бизнеса на свободния пазар ", счита Михайлова.

" Очакваме за февруари обезщетения в границите на 75 на 100 от растежа спрямо миналата година, само че не повече от 250 лева мегаватчас ", сподели още Михайлова.  

По-късно от община Хисаря и община Добричка оповестиха, че минават на режим на тока като ще изключват уличното и парково осветяване през нощта. 

Кметът на община Хисаря инж. Пенка Ганева издаде заповед, в която е посочено, че от 1 февруари за времето от 23:00 до 4:00 часа ще бъде спирано уличното осветяване, а общинските институции и институции би трябвало да преминат на различно отопление.

" Не можем да си позволим да плащаме сметките за ток. Все още няма призната рамка за бюджета. Ползваме 1/12 от миналогодишния. Сметките за ток са фрапантни и непостижими. Ако продължим по този начин - това значи, че общината би трябвало да заплати 1 млн. лв. за ток ", сподели за Българска национална телевизия кметът на курортния град инж. Пенка Ганева.

Повече от два пъти са се нараснали разноските за електрическа сила в община Добричка. Общата сума за ток на общината от 1 юли до 31 декември 2020 година е била 187 000 лв., до момента в който за същия интервал на 2021 година тя нараства на 399 000 лв.. Най-голям дял в тези разноски има уличното осветяване – над 234 000 лв..

Това постанова ограничаващи ограничения, една от които е режим на тока за улично осветяване, наложена със заповед на кмета. В 51 от 68-те села на общината часовниците към този момент са програмирани да изключват уличното и парково осветяване от 23:30 до 4:00 часа.

Междувременно, от ГЕРБ приканиха страната да заплати разликата в сметките за ток на общините. От партията упорстват 100% от разликата в сметките за ток на общини, лечебни заведения, културни институти, учебни заведения, детски градини, ясли и старешки домове да бъдат платени от страната. Депутатът Делян Добрев съобщи, че още през днешния ден някогашните ръководещи ще внесат проекторешение в деловодството на Народното събрание и упорстват то да бъде прегледано идната седмица.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР