Националното сдружение на агенциите на недвижими имоти препоръча на брокерите

...
Националното сдружение на агенциите на недвижими имоти препоръча на брокерите
Коментари Харесай

Отлив на клиенти при имотите, Airbnb бизнесът затвори

Националното съдружие на организациите на недвижими парцели предложи на брокерите да употребяват нови цифрови форми на огледи - VR и AR, видеоконсултации и скайп диалози с клиентите

© Цветелина Белутова Като предписание пазарът на парцели реагира с известно закъснение на измененията в стопанската система и в бизнеса. Но и на него към този момент са забележими първите резултати от корона-кризата.

Стъписване при клиентите

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В първите дни брокерите на недвижими парцели продължаваха да декларират, че работят. Сдружението им предложи да се употребяват нови цифрови форми на огледи - VR и AR, видеоконсултации и скайп диалози с клиентите.
Нотариалната камара и Агенцията по вписванията вкараха ограничавания в работата си. Макар и затруднено, през тях в първите дни въпреки всичко могат да минават покупко-продажби. Има действителна заплаха обаче секторът да замръзне, в случай че Народното събрание гласоподава да бъдат спрени всички обществени продажби и нотариални покупко-продажби. Предложението в Закона за изключителното състояние (който дефинитивно ще бъде гласуван в петък) пристигна от депутати от Движение за права и свободи и е аргументирано с опасения от злоупотреби.

В посока на западане работят и настройките на клиентите. От най-големия уебсайт за недвижими парцели - imot.bg, споделиха, че в първите дни след въвеждането на изключителното състояние са отчели 10% спад в трафика на уеб страницата. Това е моментна картина, до момента в който хората се ориентират в нетипичната конюнктура.

Полина Стойкова, изпълнителен шеф на Bulgarian Properties, също удостовери за спад в запитванията, като го отдаде на неизвестността и опасенията на хората да не би да останат без работа. Както е известно, огромен % от покупко-продажбите са с ипотечни заеми и въпреки банките към момента да не са спрели да ги отпускат, клиентите се тормозят дали ще могат да си заплащат вноските.

Общи са чувствата, че нещата в този бранш занапред ще се развиват и забележимите резултати от сегашната обстановка, в това число и във връзка с цените, ще осведомен да се усещат след към шест месеца.

Airbnb бизнесът затвори

Airbnb бизнесът безусловно затвори. " Резервациите започнаха да понижават от началото на годината, само че дейната анулация потегли от началото на март. В средата на месеца към този момент бяха анулирани и всички резервации за април, макар че цените за март и април бяха с 50% понижение ", споделя Евелин Никифорова. Тя отдава чартърен личен апартамент и ръководи база от 60 кревати, които също се отдават за кратковременен наем през Airbnb и Booking. " Нямаме дълготраен проект по какъв начин да действаме с бизнеса. Всичко зависи от световното развиване на пандемията ", споделя тя.

Airbnb и Booking са уведомили наемодателите, че при отвод на резервация няма да взимат комисиона на клиентите и ще им връщат цялата сума. " Хората анулират от през днешния ден за през днешния ден, само че ние разбираме, че няма по какъв начин да вземем парите им, в случай че не могат да влязат в страната ", споделя Борис Павлов, притежател на Flat Manager. Компанията ръководи 120 жилището в София, а с Пловдив, Варна и Букурещ - над 200.

" Празно е. Няма и изгледи да се запълни. Буквално нямаме никакви доходи и се чудим по какъв начин да плащаме заплати. Надявам се да получим обещаните 60% от държавното управление, а и да бъде разсрочено и заплащането на осигуровки ", споделя Борис Павлов, чиято компания има 13 чиновници. За да обезпечат другите 40%, пускат нова услуга - ръководство на дълготрайни наеми. При нея на наемодателя не се постанова да излиза от къщи.

От Flat Manager се грижат за жилището, ревизират, почистват, събират наема. А наемателите получават достъп до денонощната им консиерж услуга - може да си поръчат разчистване, дребен ремонт, химическо почистване. Правим го, с цел да пристигна отнякъде доход и да не освобождаваме хора, споделя Павлов. Другата ни алтернатива е да съкратим целия екип. Но по този начин те ще отидат на борсата и отново страната ще им заплаща. А ние няма да имаме с кого да създаваме нови услуги, прибавя той.

Спад в интензивността при бизнес парцелите

През идващите три месеца се чака закъснение на интензивността на наемателите и купувачите на бизнес парцели. Много компании ще отсрочат проектите си за разгръщане, разясняват от Cushman&Wakefield Forton.

От консултантската компания предвиждат, че свободните площи на офис пазара ще се усилят, което да докара до по-ниски наемни цени.

Когато е допустимо новите офис планове ще бъдат отсрочени. Търговците ще се въздържат да навлизат на нови пазари, до момента в който не се възстановява ситуацията. Планираните откривания на нови пет-звездни хотели в София тази пролет също ще бъдат отсрочени. Сoworking плановете ще бъдат съществено наранени. Това ще ограничи растежа на площите за споделени работни пространства и може да извади от пазара по-малки и финансово нестабилни участници.

Нови благоприятни условия в средносрочен проект

Цялостното преструктуриране на обособени бизнеси в средносрочен проект също ще се отрази върху пазара на парцели. Тоталната цифровизация и виртуализация ще подтикват още повече ИТ и аутсорсинг бизнеса, откъдето и в този момент са главните наематели на офисния пазар в България. Преструктурирането на някои бизнеси ще докара до освобождение на работна ръка. Ефектът в кратковременен проект ще е отрицателен, само че в средносрочен е късмет за преквалификация. Възможно е това да промени структурата на заетостта в българската стопанска система и на имотния пазар да излязат нови основни участници.

Очаква се бизнесът да стартира да мисли за диверсификация на мощности и метаморфоза по веригата на доставка. Редица компании ще търсят различни местоположения и снабдители. Това би се отразило на търсенето на индустриални площи.

Активизирането на електронната търговия ще докара до по-голямо търсене на складови и логистични площи за онлайн магазините, куриерските и логистични компании. Ограниченията в придвижването на артикули в световен проект ще даде късмет за възобновление на по-малки локални производства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР