Националното събрание на Франция прие с широко мнозинство проектозакона за

...
Националното събрание на Франция прие с широко мнозинство проектозакона за
Коментари Харесай

Франция гласува нов закон за вътрешната сигурност

Националното заседание на Франция одобри с необятно болшинство проектозакона за вътрешната сигурност. Текстът ще даде рамка на ограниченията против тероризма след анулацията на 1 ноември на изключителното състояние, траяло 2 г. 

До болшинството измежду френските депутати се стигна макар различията и рецензиите по време на дебатите. Текстът би трябвало да утвърди трайно част от ограниченията, взети при изключителното състояние, което е в действие в страната от две години преди прекратяването му на 1 ноември. Проектът планува пълномощия за управляващите по отношение на наблюдението над лица, обвинени в тероризъм, в това число взимане на решения за обиски и слагане под домакински арест. Мерките включват и разширение на периметъра за надзор към граничните пунктове и летищата, както и закриването на религиозни центрове, проповядващи радикална идеология.

Проектът срещна изострен отпор измежду част от опозицията. За крайната левица той в действителност трансформира изключителното състояние в непрекъснато и лимитира гражданските свободи. Според депутати от десницата и крайнодесния Национален фронт ограниченията са незадоволителни и непълни. Група парламентаристи от Републиканците предложиха различен план.

След гласуването депутатите би трябвало да реализират компромис със Сената, горната парламентарна камара, където текстът претърпя обилни промени през юли, множеството отхвърлени от Националното заседание.

Проектъзаконът е подложен на гласоподаване в подтекста на сериозна терористична опасност, два дни след офанзивата в Марсилия, за която пое отговорност " Ислямска страна ". Разкритията за нападателя, нелегално обитавал във Франция и неведнъж арестуван от полицията, възбудиха дискусия за ефикасността на ограниченията за сигурност. Междувременно бяха задържани петима души с коренен уклон, обвинени в опит за гърмеж в парижка жилищна постройка.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР