Националният таксиметров синдикат е в готовност за протестни действия. Недоволството

...
Националният таксиметров синдикат е в готовност за протестни действия. Недоволството
Коментари Харесай

Таксиметровите шофьори в готовност за протест - ще разпънат палатки в центъра на София

Националният таксиметров профсъюз е в подготвеност за протестни дейности. Недоволството е подбудено от подкрепеното от депутатите президентско несъгласие върху измененията в Наказателния кодекс, с които се инкриминира нерегламентираният транспорт на пасажери. Във ветото на президента Румен Радев се показва, че противозаконният транспорт се дефинира по едно и също време и като закононарушение, и като административно нарушаване, както и че не са конкретизирани критериите, по които нерегламентираният транспорт се разграничава от така наречен споделено пътешестване.

Още от края на 2019 година тече сливане на позиции в сектора по тематиката нерегламентирани транспорти, напомни пред БНР Красимир Цветков, ръководител на синдиката. По думите му, този вид транспорти доста съществено са "притеснили пазара " и досега те не могат да бъдат спрени макар мненията на редица институции.

Протестните дейности ще протекат под няколко форми – с изключение на автошествия, се възнамерява и непрекъснат неопределен митинг пред постройката на Министерството на превоза. "Ние имаме палатки. Може би на "Гурко " ще ни е комфортно, да поживеем малко на къмпинг ", разгласи Цветков.

Таксиметровият профсъюз чака развиването от публичното разискване на , което ще продължи до 28 ноември. Наредбата би трябвало да влезе в деяние от 1 януари.

Във връзка с увеличението на първичната такса за таксиметров транспорт от два до три пъти Красимир Цветков посочи, че сега всеобщата първична такса в София е 70 стотинки, минималната цена за километър транспорт е 77 стотинки за дневната цена и 87 за нощната. Ако настояванията на синдиката са одобряват, първичната цена би скочила до 2.31 лв. денем и 2.64 лв. през нощта. Това би понижило фрапантно отводите за къси курсове, които в този момент са нерентабилни за водачите, защото към 70% от всички недоволства от таксиметровите компании в този момент са поради отводите на таксиметровите водачи да извършват курсове на къси дистанции.

При доста понижаване на отводите ще нарасне качественият индикатор, акцентира ръководителят на синдиката. Правени са изследвания и анкети, които демонстрират, че границата към 2 лв. за първична цена е допустима за клиентите, посочи той.

Друг текст в наредбата, който тормози превозвачите, е обвързван с годините за първична регистрация на таксиметров автомобил. С влезлите в действие промени от лятото е изнемощял текст, ограничавал годините за първична регистрация на автомобила. "Законодателят реши, че този текст от закона предизвиква прилепяне на пазара ", разясни Цветков.

Наредба 34 обаче още веднъж връща осемте години, което директно обслужва интереса на съответни компании, които продават таксиметрови коли на лизинг с висока степен на оскъпяване, посочи той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР