Националният статистически институт информира, че през последното тримесечие на 2022

...
Националният статистически институт информира, че през последното тримесечие на 2022
Коментари Харесай

Лудост! С какво сравниха цените на имотите в София

Националният статистически институт осведоми, че през последното тримесечие на 2022 година парцелите в София поевтиняват с 2.5%. По-голям спад се регистрира за новите парцели (-5.3%), до момента в който съществуващите губят минималните 0.6 на 100.

Във Варна и Пловдив е налице най-малък растеж от 2.1 и 0.2 на 100, до момента в който в Бургас повишаването е от 4.7%.
-->
Последните данни от консултантската компания демонстрираха, че у нас е налице едно от най-големите покачвания в цените на парцелите. Ръстът от 14.6% за последните 12 месеца подрежда страната ни на 13-а позиция измежду 60-те обсъждани пазари. 

В класациите София заема 122-а позиция с цена от 2 582 евро/кв. м, което е съвсем колкото Атина (2596 евро/кв. м) и Валенсия (2553 евро/кв. м). 

Имотите в Букурещ, Солун, Марибор и Катания са по-евтини, в сравнение с от столицата ни.

Средната цена на жилищата в центъра на Варна е 1631 евро/кв, м, в Пловдив - 1258 евро, а в Бургас - 1226 евро.

Инфлацията е един от главните движещи фактори за цените на парцелите, както у нас, по този начин и по света. Ако тя продължава да понижава, това ще докара до закъснение на растежа и вероятно до спад в цените на недвижимостите.

Не би трябвало да се подценява и прогнозата на Българската национална банка, съгласно която предстоят месеци на по-високи лихви по жилищните заеми, което ще оскъпи покупката на парцел със заем.

Неминуемо това би довело и да намаляване в броя на покупко-продажбите, което ще принуди продавачите да оферират отстъпки или да поправят цените в низходяща посока. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР