Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри удължаването на мярката „60/40“

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри удължаването на мярката „60/40“
Коментари Харесай

Удължават мярката „60/40“ до края на юли

Националният съвет за тристранно съдействие утвърди удължаването на мярката „ 60/40 “ с още два месеца.
В срещата, с изключение на министрите, участваха и работодатели и синдикати.
Предложението на Министерския съвет е мярката да се удължи през юни и юли, като министрите оферират да се провиснал още 120 млн. лева – по 60 млн. надлежно за двата месеца.
Предложението се прави със следното разграничаване – бизнесите, които регистрират спад 30 на 100, да бъдат обезщетени с 50% от осигурителния приход, а тези, които регистрират спад 40 на 100 – да бъдат обезщетени с 60%.
„ Подкрепата за бизнеса е неотложно да продължи и след май посредством погашение на средства на работодатели от засегнатите браншове и икономическите действия, с цел да запазят заетостта на служащите и чиновниците си “, уточни общественият министър Гълъб Донев.
Мярката е модифицирана версия на това, което беше признато през 2020 година Съответно всички процедури по утвърждение на работодателите, които са кандидатствали по остарялата мярка до 15 юни, ще бъдат изпълнени по досегашния ред на постановлението, добави Донев.
Против се изрекоха от КТ „ Подкрепа “ с въпроса за какво са изключени някои бизнеси, като да вземем за пример минният бранш.
„ Това, което ни спря да подкрепим този нов дизайн на мярката, е фактът че мините от комплекса „ Мини Марица-изток “ няма да бъдат обхванати от това подкрепяне, защото се усилва размерът на спада на приходите, които би трябвало да има едно сдружение, тъй че да може да получи подкрепяне от бюджета “, съобщи след края на съвещанието Ваня Григорова от организацията.
По думите ѝ в последната година бюджетът е бил извънредно великодушен към някои компании, до момента в който към други – не.
„ Когато държавните предприятия в бранша не получават задоволителна квота от контролирания пазар, нямат средства за заплати, се случва това, което се приказва в целия комплекс – приготвя се редуциране на 2000 миньори до края на тази година, което е голям проблем “, добави Григорова
А от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предложиха в новия дизайн на мярката да бъде включен и пътническият и въздушен превоз.
„ В България има 20 самолетни компании. 13 от тях са пътнически и въздушен превоз, които са в доста по-тежко състояние от останалите браншове, които се поддържат преференциално “, съобщи Васил Велев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР