Националният съвет (НС) на Словашката република гласува вот на недоверие

...
Националният съвет (НС) на Словашката република гласува вот на недоверие
Коментари Харесай

Падна правителството в Словакия

Националният съвет (НС) на Словашката република гласоподава избор на съмнение към държавното управление на Едуард Хегер (OĽANO). 78 от 102 присъстващи депутати гласоподаваха в поддръжка на рухването на държавното управление, 20 бяха срещу, а двама се въздържаха, съобщи словашката организация TASR. Преди гласуването депутатите от OĽANO напуснаха залата.
Едуард Хегер
Днес министърът на финансите Игор Матович (OĽANO) предложи оставката си, в случай че SaS отдръпна подписите си под вота на съмнение и поддържа бюджета.

Предложението за избор на съмнение към държавното управление беше импортирано от опозиционната партия SaS. Необвързаните депутати към Петер Пелегрини също са подписали предлагането на изключително съвещание.

Лидерът на SaS Ричард Сулик съобщи в пленарната зала по време на дебата, че може да си показа вярно и свястно възобновяване на държавното управление единствено след разпад на настоящето. SaS ще поддържа кабинета, само че няма да бъде част от него. Той приказва и за опцията за предварителни избори или за служебно държавно управление.

Няколко членове на държавното управление и министър-председателят също се изрекоха в пленарната зала. Те отхвърлиха предлагането на SaS и приканиха либералите да създадат крачка обратно. SaS се оповестиха за опазване на демократичното ръководство.

Националният съвет е дал своя вот съмнение към държавното управление два пъти в досегашната история на самостоятелна Словакия.

На 14 март 1994 година Народното събрание за първи път в профил от служба министър-председателя Владимир Мечиар, като по този метод изрази съмнение и към второто му държавно управление. Вторият път, когато държавното управление на Ивета Радичова не получи поддръжка, беше на 11 октомври 2011 година, когато министър-председателят съчета вота на доверие с гласуването на законопроекта за еврото. Второто държавно управление на Владимир Мечиар бе образувано след предварителните парламентарни избори, извършени на 5 и 6 юни 1992 година Те бяха извоювани от Движението за демократична Словакия (HZDS), а на 23 юни 1992 година ръководителят на Народното събрание Иван Гашпарович разпореди на Мечиар, водач на придвижването, да сформира държавно управление. То бе образувано на идващия ден от представители на HZDS и Словашката национална партия (SNS). На 9 март 1994 година президентът на Словашката република Михал Ковач изнесе отчет за положението на Словашката република, в който разкритикува работата на министър-председателя Мечиар и неговото държавно управление. Скоро по-късно HZDS напусна HZDS с осем депутати и образува секта от самостоятелни депутати в Народното събрание. На 11 март 1994 година с скрито гласоподаване депутатите от Народното събрание на Словашката република гласоподаваха съмнение на Мечиар. Президентът го уволни на 14 март 1994 година, което докара до срив на цялото държавно управление. На идващия ден Ковач назначи ново държавно управление, ръководено от министър-председателя Йозеф Моравчик.

След парламентарните избори, извършени на 12 юни 2010 година, стартира да се оформя държавното управление на Ивета Радичова. То се състоеше от представители на SDKÚ-DS, SaS, KDH и Mosta-Híd. Министър-председател стана Ивета Радичова (SDKÚ-DS), а мандатът на нейното държавно управление стартира на 8 юли 2010 година и продължи до 4 април 2012 година

На 11 октомври 2011 година депутатите гласоподаваха предлагането на държавното управление да се утвърди удължаването на периода на деяние на " Евровал " - инструмент за отбрана на финансовата непоклатимост в еврозоната. Премиерът Радичова съчета гласуването на предлагането с избор на доверие към държавното управление. Предложението беше отхвърлено от обединението SaS, ръководена от Ричард Сулик. От 124 присъстващи депутати 55 гласоподаваха в поддръжка на еврото и на доверието в държавното управление. По този метод държавното управление на министър-председателя Радичова не получи единодушието на безусловно болшинство от всички депутати и затова не получи доверието на Народното събрание.

На 13 октомври 2011 година Ричард Сулик, водач на партията SaS, бе освободен от поста ръководител на словашкото Народно заседание. В същия ден обаче депутатите утвърдиха укрепването на краткотрайния евровот след съглашение сред трите съдружни партии SDKÚ-DS, KDH и Most-Híd и опозиционната Smer-SD. В подмяна на тяхната поддръжка те се съгласиха на предварителни избори. Те се организираха на 10 март 2012 година Smer-SD завоюва и сформира държавно управление с министър-председател Роберт Фицо. Мандатът му продължи от 4 април 2012 година до 23 март 2016 година /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР