Националният празник на Германия се провежда ежегодно на 3 октомври,

...
Националният празник на Германия се провежда ежегодно на 3 октомври,
Коментари Харесай

3 октомври – Национален празник на Германия

Националният празник на Германия се организира годишно на 3 октомври, с цел да се означи годишнината от обединяването на нацията. Спомня си, когато Федерална република Германия и Демократична република Германия се сплотиха, с цел да основат една единствена федерална на 3 октомври 1990 година

Денят на немското единение ( Tag der Deutschen Einheit ) се организира годишно на 3 октомври, с цел да се означи годишнината от обединяването на нацията. Спомня си, когато Федерална република Германия и Демократична република Германия се сплотиха, с цел да основат една единствена федерална Германия на 3 октомври 1990 година

Какво вършат хората в Националния празник на Германия?

 празник на Германия 3 октомври – Национален празник на Германия фотография: freepik

Много хора имат почивен ден и се провеждат огромни публични тържества. Те включват:

-Изказвания на политици и други водачи.
-Концерти.
-Общо хранене.
-Хранителни и културни презентации от районите на Германия.
-Фойерверки.

Атмосферата на тържествата в Националния празник на Германия е празнична, приветлива и безвредна. Всяка година друг град е хазаин на националните тържества. Много джамии в Германия са отворени за необятната аудитория на 3 октомври. Това е самодейност за стимулиране на контактите сред мюсюлмани и немюсюлмани и за наблягане на ролята, която мюсюлманите играят във образуването на модерна Германия. Денят на немското единение е единственият народен празник в Германия, защото всички останали празници се ръководят от обособените провинции.

Обществен живот

 празник на Германия 3 октомври – Национален празник на Германия фотография: freepik

Националният празник на Германия е формален празник в Германия, тъй че пощите, банките и доста компании са затворени. Почти всички магазини са затворени, макар че някои може да са отворени в някои региони на града. Често са отворени пекарни, бензиностанции и магазини на гари, летища и наоколо до автомагистрали. Услугите на публичния превоз може да работят както нормално, с понижено обслужване или без обслужване според от това къде живеете или възнамерявате да пътувате. Възможно е да има известно спиране на придвижването към огромни тържества.

История

След Втората международна война територията на Германия е разграничена на четири военни бранша, следени от Франция, Обединеното кралство, Съединените щати и Съветския съюз. На 23 май 1949 година секторите, следени от Франция, Обединеното кралство и Съединените щати, стават Федерална република Германия. На 7 октомври 1949 година секторът, следен от Съветския съюз, се трансформира в Германска демократична република, която в Германия нормално се назовава Германска демократична република ( Deutsche Demokratische Republik ).

Двете страни развиха доста разнообразни политически и стопански системи и заради политическото напрежение в следвоенна Европа имаше дребен контакт сред жителите на двете страни. Животът в DDR се характеризира с жестоки репресии против политически съперници. Хиляди поданици са били държани под непоколебим контрол от прословутата източногерманска загадка полиция ЩАЗИ ( Staatssicherheit ). Най-малко 137 души починаха при опит да избягат от DDR.

На 4 септември 1989 година жителите на Лайпциг стачкуват спокойно против държавното управление на DDR. Още по този начин наречени „ понеделнишки демонстрации “ скоро се организираха в други градове в DDR. Протестите приканиха за политическа промяна и отваряне на границите. На 9 ноември 1989 година пропускателните пунктове сред двете страни са отворени и хората могат да пътуват свободно. Тази дата означи „ рухването “ на Берлинската стена.

Тези събития водят до политическа смяна. Демократичните избори проправиха пътя за единение в Германската демократична република на 18 март 1990 година „ Договорът за обединяване “ беше подписан от водачите на двете страни през август същата година. Най-накрая обединяването на Германия става публично на 3 октомври 1990 година

Символи

 празник на Германия 3 октомври – Национален празник на Германия фотография: freepik

Бранденбургската врата и Берлинската стена бяха два значими признака на разделянето на Германия след Втората международна война и обединяването на Берлин и Германия през 1990 година Изображения на Бранденбургската врата и разрушаването на Берлинската стена постоянно се демонстрират в Деня на немското единение. Договорът за обединяване на Германия също символизира деня и неговото значение.

Флагът на Германия се демонстрира, изключително на публични здания, в Деня на немското единение. Това знаме е високо три единици и необятно пет единици и е разграничено хоризонтално на трети. Горната трета е черна, междинната трета алена, а долната трета е златиста. Заедно тези цветове съставляват свободата на Германия като цяло и на всеки от нейните хора. В предишното цветовете са представяли: мрака на робството (черно); кървясъл спор (червен); и светлината на свободата (злато).

Този празник на Германия е извънредно значим за всички жители.

Как се чества Денят на немското единение?

 празник на Германия 3 октомври – Национален празник на Германия фотография: freepik

Националният празник на Германия се отбелязва всяка година с параден акт и цивилен фестивал (Bürgerfest). Домакин на тържествата е огромен град, нормално столицата на провинция Германия, председателстваща Бундесрата през съответната година (последователност, избрана от Споразумението от Кьонигщайн). Честванията в града хазаин постоянно включват фестивал и шоу с фойерверки.

През последните години главните тържества бяха проведени в Потсдам, Кил, Берлин, Майнц, Дрезден и Франкфурт. Уместно първият по рода си град хазаин на Деня на единството беше разграничената преди този момент столица Берлин.

След Бон през 2011 година, Франкфурт беше втората недържавна столица, която беше хазаин на тържествата през 2015 г.; все пак и двата града са значими в немската политическа история (Бон като някогашна столица на Западна Германия и Франкфурт като място на Франкфуртския парламент от 1848–49 г.).

Освен това във федералната столица Берлин се организират разнообразни тържества, главно основани в региони със мощно политическо и историческо значение, като Platz der Republik, Straße des 17. Juni и Бранденбургската врата. Празненствата в столицата включват фестивал с присъединяване на артисти, комедианти, музиканти и реализатори на лирика, щандове за храна и питиета и сладки щандове. Щатските столици, а също и други градове постоянно имат спомагателни празници.

Въпреки че тези тържества са значима част от Деня на единството, доста германци постоянно избират да прекарат деня в отмора със и приятелите си като част от по-скромния формален празник.

Повечето хора в Германия не демонстрират немски флагове и не посещават военни паради за Деня на единството, а избират да вземат участие в празненства вкъщи. Това включва гледане на телевизия, която постоянно излъчва документални филми за немската история, гледане на речи на политици в Деня на единството и обяд или вечеря със фамилията.

Много хора виждат деня и като опция да излязат на открито и да се насладят на есента преди идването на по-студеното зимно време. Семейства пикник дружно в красиви места и национални паркове.

Три обстоятелството за Националния празник на Германия

Една от клаузите на Договора за обединяване беше Берлин да възвърне статута си на столица на Германия. През юни 1991 година държавните служби започнаха преместването на 375 благи от предходната федерална столица Бон до Берлин. Процесът е приключен до 1999 година, макар че към 8 000 от 18 000 федерални бюрократи към момента работят в остарялата западногерманска столица.

Източна Германия е основала своя лична валута, известна като Ostmark, през 1948 година, само че западната Deutsche Mark е призната на изток от 1 юли 1990 година

Хората, които са отделили стената след обединяването, са били наричани „ mauerspecht “ или wallpeckers.

Защо е значим този ден?

 празник на Германия 3 октомври – Национален празник на Германия фотография: freepik

Националният празник на Германия е изключително значим ден за Германия, защото отбелязва Деня на немското единение. Този празник има огромно историческо и алегорично значение за страната.

Защо е толкоз значим?

Обединение след разделяне: След Втората международна война Германия е разграничена на две страни – Федерална република Германия (ФРГ) и Германска демократична република (ГДР). Това разделяне продължава съвсем 45 години. На 3 октомври 1990 година двете страни се сплотяват спокойно, с което се слага завършек на една епоха и се отваря нова глава в историята на Германия.

Символ на свободата и демокрацията: Обединението на Германия е било допустимо с помощта на мирните революции в Германска демократична република през 1989 година и желанието на германците за единна, демократична страна. Затова 3 октомври е и знак на битката за независимост и демократични полезности.

Обединена Европа: Обединението на Германия е било значима стъпка към обединена Европа. То е посочило, че даже надълбоко разграничени народи могат да се помирят и да изградят общо бъдеще.

Национален празник: От 1990 година насам 3 октомври се празнува като народен празник на Германия. Това е ден, в който германците означават постигнатото единение и си спомнят за пътя, който са извървели.

Какво се случва на 3 октомври?

В цяла Германия се провеждат разнообразни празненства, концерти, изложения и други събития. Централните тържества нормално се организират в един от огромните градове в някогашната Германска демократична република. По този метод се отдава респект на историята и се акцентира смисъла на обединяването за всички райони на страната.

Защо е значимо да знаем за този празник?

 празник на Германия 3 октомври – Национален празник на Германия фотография: freepik

Разбиране на историята: Познаването на историята на Германия и смисъла на 3 октомври ни оказва помощ да разберем по-добре актуалния свят и процесите на обединяване в Европа.
Уважение към другите култури: Празнуването на Националния празник на Германия ни припомня за значимостта на толерантността, разбирателството и уважението към другите култури.
Вдъхновение за бъдещето: Историята на обединяването на Германия е вдъхновяваща история за превъзмогване на раздялите и създаване на общо бъдеще.

Националният празник на Германия е освен празник на Германия, само че и знак на мира, демокрацията и обединяването. Отбелязвайки този ден, ние си припомняме значимостта на тези полезности и се въодушевяваме за един по-добър свят. Ето няколко хрумвания по какъв начин да отпразнувате този ден:

Идеи за деца:

Направете немско знаме: Децата могат да създадат немско знаме от хартия или плат.
Оцветете карта на Германия: Можете да отпечатате карта на Германия и да я оцветите дружно с децата.
Прочетете детска книга за Германия: Изберете детска книга, която споделя за Германия и нейната просвета.

Идеи за възрастни:

Организирайте пътешестване до Германия: Ако имате опция, планирайте пътешестване до Германия и посетете някои от най-известните градове като Берлин, Мюнхен или Хамбург.
Присъединете се към онлайн общественост: Присъединете се към онлайн общественост, отдадена на Германия, и общувайте с други хора, които се интересуват от немската просвета.

Какъвто и метод да изберете да отпразнувате този ден, значимото е да го извършите на драго сърце и да научите нещо ново за Германия и нейната история.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР