Националният отбор по баскетбол за мъже ще получи премия от

...
Националният отбор по баскетбол за мъже ще получи премия от
Коментари Харесай

Шестцифрени премии за баскетболните ни национали

Националният тим по баскетбол за мъже ще получи награда от 100 000 лв.. Това мълчешком призна президентът на БФБаскетбол Георги Глушков на конференция, отдадена на класирането на тима за европейското състезание в Грузия, Чехия, Германия и Латвия следващата година.

"Чувствам се прелестно и всички сте наясно с повода. Искам да благодаря за това, което сподели тимът в Латвия. Специални благодарности на старши треньора Росен Барчовски и неговия щаб, които класираха тима на европейско състезание ", съобщи Глушков.

"По този мотив Управителният съвет на федерецията реши да отпусне награда. Не желая да разгадавам каква е тя, само че момчетата си я заслужиха изцяло ", добави единственият българин, играл в НБА.

Запитан малко по-късно дали размерът на наградата е 100 000 лв., Глушков даде одобрителен отговор.

Старши треньорът Росен Барчовски добави, че няма спомен от кой момент не е бил толкоз благополучен и похвали играчите за отношението им.

"В последните дни много приказвах и не считам да се дублирам, само че няма по какъв начин да не съм договолен от това, което постигнахме. Не си припомням да съм бил толкоз благополучен, тъй като в този момент предизвикването да се класираме бе по-голямо след като и да е било. Искам да отлича всички момчета в тима, тъй като те загърбиха всичките си искания и егото си в името на отбора. На британски има една дума - "coachable " (бел. ред. безусловно тренируеми) - е, тези играчи са тъкмо "coachable ". Бил съм в тимове, в които играчите са проявявали огромни искания и са с тежки характери и тогава е доста мъчно. Но би трябвало да признаем, че и имахме шанс ", сподели Барчовски, който класира отбора ни и за европейските шампионати през 2005 и 2011 година.

"Победихме Латвия с 1 точка. Това е половин панер. Можеше да се случи и противоположното, и ние да загубим с тази една точка. Тогава щяхме да бъдем разпнати, само че истината е, че една точка не може да промени моя труд като треньор през последните 30 години, както и работа на играчите през последните 10-15 години. Сега имахме късмет, другият път може и да нямаме, по тази причина приканвам да останем с трезва преценка и да не залитаме в крайности ", добави Барчовски.

Той изрази и огорчението си от негативизма, който се е носел към отбора в последните месеци.

"Този път имаше доста обиди и негативизъм. Но най-хубавият метод да затвориш устите на критиците е една победа и ние направихме тъкмо това. Все още не знаем по кое време ще бъде теглен жребият за европейското състезание, нито имаме стратегия за квалификациите за международното. Надявам се скоро да имаме повече информация. Предстои ни дълъг път, по тази причина би трябвало да имаме реалистични упования. Спомням си, че когато бях състезател в ЦСКА, генералите желаеха от нас да станем европейски първенец, което сами разбирате нямаше по какъв начин да се случи. Сега обаче можем да създадем стъпките, с цел да продължим развиването си. Надявам се през лятотото да проведем един лагер за към 10-12 дни, който да приключи с няколко контролни срещи. Това ще ни даде късмет и да забележим някои от по-младите и по-неопитни играчи, на които ще разчитаме в бъдеще. Вече за следващата година, когато е европейското състезание, сигурно ще имаме сериозен лагер. С министър Кралев говорихме той да се организира на Белмекен ", продължи Барчовски.

Наставникът добави, че огромният проблем на сегашния отбор е неналичието на растеж в подкошието, поради което е натурализиран и американският център на Брозе Бамберг Дейвид Кравиш. Той добави, че ще се търси и гард, защото следва отказването от националния тим на Дий Бост.

"Най-хубавата вест за нас е, че изпод идват доста надарени и най-важното високи играчи. Надявам се, че европейското състезание до 20 години ще се организира по проект, само че не знам по кое време за последно се е случвало междинният растеж на младежкия тим до 20 години да е по-голям от този на мъжкия ", сподели още Барчовски.
function showNative(obj) { setTimeout(function () { if ($( ".suggested-news " ).length > 0) { var nativeAdNumber = $(`.suggested-news`).children().length; var movedFirstRowArticle; var nativeAdd = $(`` + `` + `` + `` + `
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР