Националният кръвен център намали работното си време заради недостиг на

...
Националният кръвен център намали работното си време заради недостиг на
Коментари Харесай

Националният кръвен център е в криза

Националният кръвен център понижи работното си време поради дефицит на фрагменти. От февруари отделението за кръводаряване е затворено в неделя, а в останалите дни работи до 14 часа. От кръвния център споделят, че мярката е краткотрайна и се е наложила поради всеобщо овакантяване на медицински сестри в края на предходната и началото на тази година.

Владимир Чернев подарява кръв за дете с таласемия на свои другари 2 пъти годишно. Намаленото работно време на Националния кръвен център го затруднява.

" Най-удобно ми е да даря кръв след работно време. Между 5 и 6 часа или в неделя може и през целия ден, тъй като почивам. Отделно, че пред Националния кръвен център казусът с паркирането е огромен. В неделя няма зона най-малко от това могат да се възползват хората ", сподели пред Българска национална телевизия Владимир Чернев.

От кръвния център знаят, че пониженото им работно време е неловко за донорите, само че настояват че въвеждането му било неизбежно.

" Не можем да образуваме две цялостни работни смени, които да покрият целия ден в отдел кръводаряване. Липсват ни 8 медицински сестри. Има отлив на медицински сестри. Причините за това са сложни ", уточни Елиян Михайлов - шеф на отдел " Административен " в НЦТХ.

Заплатите и изискванията на труд в лечебните заведения са по-привлекателни за сестрите, от това което предлага Националният кръвен център.

" Поне в София на пазара на труда за медицински сестри се оферират заплати много по-конкурентни от тези при нас. Ние не можем да задържим хората на мощ. Идват на изявленията, само че разбирайки каква е заплатата в случай че имат по-добро предложение те го одобряват ", добави Елиян Михайлов - шеф на отдел " Административен " в НЦТХ.

Предприети са ограничения за решение на казуса, само че не е ясно до по кое време кръвният център ще работи с понижено работно време.

" Екипите, които са сега в центъра и работят до 14 часа би трябвало да обслужат подобен поток кръводарители, който в естествена конюнктура биха обслужили до 18.30 Тоест това натоварване се отразява неподходящо и на тях ", сподели Елиян Михайлов - шеф на отдел " Административен " в НЦТХ.

От здравното министерство не ни дадоха отговор по какъв начин ще оказват помощ на Националния кръвен център да проработи обикновено и кой и за какво е разрешил на отделението по кръводаряване да понижи работното си време. Иначе от кръвния център споделят, че съумяват да подсигурят кръв за лечебните заведения в София.

" Месечно разходът ни не е дребен към 300-320 единици изчислено в литри е към 80-85 литра кръв кръвни артикули - няма проблем за в този момент ", уточни Ирен Миленкова - основна сестра на УМБАЛ " Св. Екатерина ".

Желаещите да дарят кръв в София след 14 часа или в неделя могат да отидат в актуализирания кръвен център на ВМА.

" Ние от доста години работим и в събота и неделя и на всевъзможни празници, с цел да могат всички искащи, всеки искащ, който желае да подари кръв да пристигна при нас и да го направи ", приканиха проф Румен Попов - шеф на Център по транфузионна хематология, ВМА.

От ВМА споделят, че кръводарителите се усилват. А общинският съвет на Дългопол гласоподава по 50 лв. за всеки гражданин от общината, в случай че подари кръв два пъти в годината.

" Мисля, че няма нищо незаконно в това като решение, което Общински съвет Дългопол е приел. След като раздаваме пакети на всеки кръводарител и в него има шоколад, кола и русенско варено взехме решение, че е по-добре всеки кръводарител самичък да избере дали да си купи шоколад, дали нещо друго ", сподели Злати Златев - ръководител на общинския съвет в Дългопол.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР