Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес

...
Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес
Коментари Харесай

Зимата ни се показа през октомври: Сняг в част от страната

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за през днешния ден предизвестие от втора степен - оранжев код, за 11 области от Западна България. С понижението на температурите в тези 11 области на Западна България дъждът ще се примесва със сняг, а за областите София-град, София-област, Перник и Кюстендил е в действие предизвестие и за снеговалеж. Предупреждение от първа степен - жълт код, за обилни превалявания от дъжд, е в действие за през днешния ден в 13 области на страната, които главно са в Северна и в Централна България. Без предупредителни кодове за през днешния ден - за дъжд и сняг, са единствено четири области в страната. Това са Видин, Добрич, Варна и Бургас.

Още преди обяд сняг заваля по пътя към граничния пункт " Гюешево ", осведомиха от АПИ.



В следобедните часове заваля и на Витоша , като в част от високите квартали , също в Банкя и Кокаляне се образува и тънка снежна завивка. Затова са осъществени обработки с опесъчаване и избутване на снежна маса в естествен парк " Витоша ", оповестиха от Столичната община. По планинските пътища снегопочистваща техника е направила обработки с опесъчаване в сектор от пътя " Драгалевци - Алеко " от подслон " Бай Кръстьо " до хижа " Алеко ", както и от " Екостационар " до Златните мостове. Контролът на дейностите по почистването се прави от Столичния инспекторат. Обстановката на територията на Столична община се следи от дежурни екипи на Столичния инспекторат и дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита ", които правят обходи на терен.

В момента в останалите региони на общината преваляванията са от дъжд. Градският превоз се движи на всички места по нормалните си направления.
 
Мокър сняг валя и в периферията на Драгоман , Перник и Кюстендил



Около 35 сантиметра сняг е натрупал досега в с таропланинския проход Петрохан , по който минава най-прекият път сред София и Монтана, оповестиха от Областното пътно ръководство в Монтана.

Пътят непрекъснато се почиства и опесъчава, и придвижването на коли по него не е спряно. Няма наложени ограничавания, с изключение на възбраната за прекосяване на коли над 12 тона, прецизираха от ръководството.

В момента снегът продължава да вали щедро, на някои места има навявания и малко след разчистване на шосето, върху него отново се трупа сняг. Заради това водачите би трябвало да демонстрират изключително внимание при прекосяването през прохода, споделиха от пътното ръководство.

Сняг падна във високите елементи на планините и по останалите  старопланинските проходи .



Прогнозите на синоптиците се сбъднаха и заваля във високите елементи на Стара планина, Рила и Пирин. 

Подробна информация за времето през днешния ден и прогнозата за 10 дни напред вижте на 





Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР