Националният филмов център отбелязва Деня на българското кино - 13

...
Националният филмов център отбелязва Деня на българското кино - 13
Коментари Харесай

Празнуваме Деня на българското кино - 13-ти януари - с безплатни филми

Националният кино център отбелязва Деня на българското кино - 13 януари - с безвъзмездни прожекции. Заради пандемичната обстановка те няма да се състоят в киносалони. Срещата на българската аудитория със основаните у нас кинотворби ще бъде в интернет, осъществена от Изпълнителната организация Национален кино център, Neterra.TV+, с поддръжката на Столична община.

Така за 106-тата годишнина от първата обществена прожекция на първия български игрален филм „ Българан е галант “ феновете ще имат опция да видят гратис 16 документални и 23 пълнометражни игрални български филми.

Това ще се случи на 13 януари 2021 година, сряда, в часовия пояс сред 16.00 часа и 24.00 часа на видеоплатформата.

Заглавията включват най-новите филми, основани както с държавна поддръжка от ИА НФЦ, по този начин и финансирани по частен път. Таксата за филмовите заглавия, гледани в този часови пояс, ще бъде заплатена от ИА „ Национален кино център “ и Столична община. По този метод ще бъдат предпазени авторските и сродните права.

Припомняме, че на 13 януари 1915 година, в първото столично кино "Модерен спектакъл ", се състои обществената премиера на първия български игрален филм "Българан е галант ". Сценарист и режисьор на немия черно-бял филм е Васил Гендов. В основните функции са Мара Липина и самият Васил Гендов. По това време и двамата са артисти от Народния спектакъл.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР