Националният дворец на културата бележи 40 години от своето създаване.

...
Националният дворец на културата бележи 40 години от своето създаване.
Коментари Харесай

40 НДК – минало, бъдеще, настояще



Националният замък на културата бележи 40 години от своето основаване. 1981 е годината, когато се открива това пространство.

През 80-те години НДК се трансформира в мечтаното средище за културни и публични мероприятия на интернационално равнище. Започват да гостуват международни звезди и реализатори на всички типове изкуства. Дворецът предлага доста съвременни за времето си уреди. Предоставя пространства, приготвени за концерти, изложения, конгреси, семинари и други събития.

Каква е равносметката за Двореца на културата за тези 40 години?

Темата разяснява основният воин в “Нашият ден “ Борислав Велков , ръководител на Съвета на шефовете в НДК:

 Борислав Велков, ръководител на Съвета на шефовете на НДК

“Бих желал да върна времето обратно и да кажа, че навръх 31 март 1981 година е открита Зала 1 на НДК. Отделните пространства на двореца са се откривали на обособени стадии. Празнуваме една именита история. Традиции, доста от които са съхранени. А спокойствието през днешния ден, по време на пандемията, е по-скоро краткотрайно мъртвило и се надявам, че до няколко месеца освен НДК, само че всички пространства за просвета, всички конгресни центрове в България, в Европа и по света ще се върнат към естествения си живот. 

Да, има обилни промени в нашата активност, някои от тях може би ще останат като трендове, само че персоналните ми наблюдения и упования, основани на опита ми, са, че по един или различен метод ще се възвърнем към нормализация. “



Миналото

Арх. Баров и целият екип, който е основал НДК, са били изключителни визионери . В тези години са подходили извънредно съвременно към актуалните трендове за културни и конгресни центрове. Това визионерство е стигнало до такава степен, че към днешна дата НДК продължава да бъде най-добре проектираното интелигентно функционално оборудване в България , само че и в района. НДК би могъл да бъде съпоставен с доста образци по света в тази посока.

В тези години е имало формален вестник на НДК, който се е издавал регулярно, до момента в който е вървяло строителството. В последния брой дефинират НДК като едно “Величаво дело “. Имам спомен от заглавие, което ме впечатли. И това в действителност е по този начин, тъй като с построяването на Двореца в действителност се дава напълно нов подтик и в културата в България, и освен в България , защото в този интервал е имало развиване и на нашите културни задачи отвън страната. Това е била една изцяло обвързвана културна система.

От друга страна, се слага начало на актуалната конгресна промишленост в България. В интервала от 1981-1989, макар че сме били от другата страна на стената, са извършени няколко доста значими международни изложби и конгреси.

Технологиите за годините са били най-съвременните . Много от тях неповторими, тъй като са основани единствено за Националния замък на културата. Голяма част от тях работят – и то безотказно. Любопитен факт е, че огромна част от функционалните системи в тези години не са създадени в социалистическия блок , а са употребявани най-хубавите технологии, които са съществували. В Зала 1 да вземем за пример цялото съоръжение на звука е създадено от доста огромна американска компания, която и до ден-днешен е водач на пазара. “



Нужна ли е рационализация

“НДК е проектирано да издържи не 40, а несъмнено 240 години. Всяко едно такова място изисква непрекъсната смяна. Тъй като това са уреди, основани за хората, културата, бизнеса, което значи, че то би трябвало да следва потребностите на публиката и да се модернизира. “

Пандемията

“Постоянно сме в развой на актуализация и основаване на спешни тактики – краткосрочни, с визия за месеци, и за година-две. Нещо, проектирано с подобен мащаб, е мъчно да оцелее с тези ограничавания. Но се опитваме в целия този вакуум там, където е допустимо, да съществуваме и да имаме активност . Малките ни театрални пространства съвсем не са спирали работа, с изключение на в моментите на цялостни ограничавания. Опитваме се да бъдем гъвкави, търсим нови благоприятни условия.

Идва епохата на хибридните събития . Конгресната промишленост откри отдалеченото осъществяване на събитията. Културната промишленост също откри за година цифровите благоприятни условия. Трябва да се приспособяваме към новата реалност. Много неща в конгресната и културната промишленост ще се трансформират и се трансформираха. “

Повече за програмата, обвързвана с 40-годишнината на НДК, можете да чуете от диалога в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР