Националният археологически институт чества днес 100-годишнината от основаването си. Това

...
Националният археологически институт чества днес 100-годишнината от основаването си. Това
Коментари Харесай

Археологическият институт чества 100 години


Националният археологически институт празнува през днешния ден 100-годишнината от основаването си. Това е най-старият теоретичен институт в България, основан е на 16 юли 1921 година с декрет на цар Борис ІІІ върху основата на Българското археологическо сдружение, чието основаване пък се навършват 120 години. През 1947 година институтът е включен дружно с археологическия музей в състава на Българска академия на науките, а през 2007 година получава статут на народен.

Сред гостите на честването в Националния археологически институт с музей (НАИМ) при Българска академия на науките бе вицепрезидентът Илияна Йотова, която връчи на шефа на института доцент Христо Попов премията на президента - златен плакет " Св.св. Кирил и Методий ". Йотова поздрави учените и сподели: " Вие задавате стандартите в археологията и държите хилядолетията в ръцете си ". Тя се обърна и към министър Велислав Минеков с настояването да дава повече средства за археология, която е лицето на България.

В тържеството участваха зам.-министърът в МОН проф. Нели Косева, ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, деканът на Историческия факултет в СУ доцент Мира Маркова, шефът на катедрата по ахеология в СУ проф. Костадин Рабаджиев, доста учени, шефове на музеи от страната, посланици. За пътя на учените археолози в десетилетията описа научният секретар на НАИМ проф. Анелия Божкова, а шефът Христо Попов очерта в резюме знаменателните изследвания и открития на нашите археолози на стотици обекти по нашите земи от разнообразни столетия - от праисторията, през античния интервал, тракийската и римската история, Средновековието. Разултатите от работата на археолозите са неповторим знак на националната ни еднаквост, акцентира акад. Ревалски. Юбилярите бяха поздравени с превъзходни православни песнопения от камерния отбор " Св. Йоан Кукузел - Ангелогласния ". Официалната часст приключи с общи фотоси на археолози от всички генерации пред постройката на музея.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР