Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не е платила на личните лекари

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не е платила на личните лекари
Коментари Харесай

НЗОК бави парите на личните лекари за имунизацията на неосигурени пациенти

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не е платила на персоналните лекари за имунизацията на пациенти без здравни осигуровки за април. Фондът е превел на джипитата пари единствено за здравноосигурените пацинети, макар че имунизационният проект не дели пациентите на обезпечени и неосигурени. Всеки има право на безвъзмездна имунизация, за която медицинските екипи както в лечебните заведения и персоналните лекари – получават по 10 лв..

Лични лекари описаха пред Mediapool, че предходните месеци са получавали парите за обезпечените и неосигурените пациенти вкупом , като за задачата НЗОК прави информация в електронната здравна система какъв брой общо са били имунизираните от всеки доктор.

" Официално обяснението е, че към момента не са получили информация от регистъра за имунизациите от Националната здравнооинформационна система, а пък били бързали да ни платят. В докладите, които ние подаваме към НЗОК през нашите софтуери, тази информация за здравнонеосигурените пациенти няма по какъв начин да я има, тъй като ние не можем да желаеме заплащане за здравнонеосигурени пациенти, които не попадат в нашите листи ", изясни доктор Костадин Сотиров от Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. Той сподели, че въпросът е бил отвеян към Българския лекарски съюз, с цел да упорстват пред НЗОК за решение.

Сотиров изясни, че в неговата процедура имунизира месечно по 15-20 неосигурени пациенти, само че тя е дребна, с общо 1000 души в листата. В практиките на други негови сътрудници с по 2000-3000 записани, неосигурените пациенти могат да са 50 и повече месечно.

От НЗОК споделиха за Mediapool, че закъснение фактически има, само че парите на персоналните лекари за неосигурените пациенти ще бъдат платени до " ден-два " . Обяснението на НЗОК е, че данните от имунизационния указател са ѝ били подадени със забавяне от здравната осведомителната система, която се обслужва от " Информационно обслужване ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР