Националната здравноосигурителна каса е готова с предложенията си за промени

...
Националната здравноосигурителна каса е готова с предложенията си за промени
Коментари Харесай

Здравната каса е готова с обещаните улеснения в документите на болни деца

Националната здравноосигурителна каса е подготвена с предложенията си за промени в нормативната уредба, които да отстранен административните спънки в хода на лекуването на деца, заяви пресслужбата на касата.

Управителят на НЗОК доктор Дечо Дечев с писмо до министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев е предложил промените да бъдат направени незабавно.

Целта е да се облекчи процедурата за подаване на заявки. Предвижда се експлицитен текст за различна опция заявителят, със единодушието на законния му представител, да упълномощава болничното заведение, където се организира лекуването, да подава в НЗОК заявление от негово име, като го окомплектова с нужната документи.
По този метод ще се редуцира срокът за разглеждане на заявките, считат от НЗОК.

Предстои смяна и в други клаузи и текстове, с цел да се облекчат родителите и да се редуцира пътят на пациента, се споделя в известието на касата.

За улесненията настоя сдружението " Деца с онкохематологични болести " след гибелта на шестгодишно момиче. Случаят провокира изострен спор за това дали касата заплаща навреме за осъщественото лекуване, до каква степен се бавят отговорите на заявките на заболели деца и съответно ли извършва функционалностите на Фонда за лекуване на деца, който пое неотдавна.

Дни преди гибелта на детето от болничното заведение дават на родителите фактура на стойност 14 000 лева за покриване на влети медикаменти, които не са били платени към момента от касата. Тази стойност е трябвало да бъде платена от дарителската сметка на детето, каквато процедура има и при предходни сходни проблеми. От касата пък дадоха да се разбере, че процедурата по отпущането на парите се е забавила, защото от ИСУЛ не са дали в точния момент документи за цени и разноски за лекарства. А след даването на тези данни болничното заведение е поискала много по-различна сума от тази, дадена на родителите - 23 377.40 лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР