Националната следствена служба, Върховна касационна прокуратура и МВР са участвали

...
Националната следствена служба, Върховна касационна прокуратура и МВР са участвали
Коментари Харесай

Разбита е мащабна схема за киберизмами

Националната следствена работа, Върховна касационна прокуратура и Министерство на вътрешните работи са взели участие в интернационална интервенция против киберпрестъпници взаимно с Федералното бюро за следствие – както с офиса им в София, по този начин и с техни сътрудници от Щатите. Интернет измамниците атакували жертви по имейл и желали милиони долари за откупи за откраднати данни.

Престъпната скица се осъществявала чрез сървъри в България. В тях се съдържала информация за персонални данни, банкови и картови разплащания и медицински данни. Мошениците извличали тази информация посредством фишинг мейли, които заразявали компютрите на жертвите с злотворен програмен продукт и „ крали “ данни. За да не бъде злоупотребявано с тях, измамниците желали солидни суми за откуп, написа Монитор.

Така наречената незаконната организация „ Нетуокър “ работи от август 2019 година, само че тяхната по-съществена престъпна активност стартира през март 2020 г, когато стартират и предлагането на нездравословния програмен продукт „ Ransomware “ против възнаграждение. По данни на най-големия запас за разбор на разплащания в криптовалути те имат 305 жертви в 27 страни.

Една от най-големите жертви на схемата е университетът в Сан Франциско, който платил близо 1,4 млн. $. Друга тяхна офанзива била изпращането на мейли, които видимо съдържали информация за лекуване на ковид, на лечебни заведения.

Нашите служби са се присъединили в акцията по залавянето на нарушителите по молба на Федералното бюро за следствие. Те е трябвало да координират дейностите си, с цел да могат арестите да се случат по едно и също време.

ФБР е водеща в международен мащаб в битката с киберпрестъпления. В последната година и половина работата ни с тях е извънредно засилена, съдействието с българските служби е на извънредно високо равнище, разкриха от НСС.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР