Националната асоциация на тютюнопроизводителите настоява да бъде свикан спешно Консултативният

...
Националната асоциация на тютюнопроизводителите настоява да бъде свикан спешно Консултативният
Коментари Харесай

Тютюнопроизводителите настояват за спешен Консултативен съвет

Националната асоциация на тютюнопроизводителите упорства да бъде призован незабавно Консултативният съвет по тютюна, с цел да се обясни какви са забележките на Европейската комисия към българския стратегически проект, заяви за БНР ръководителят на асоциацията Цветан Филев.

Преди дни Брюксел върна Стратегическия проект с 405 забележки и със период от три седмици  България да даде отговор по тях. Документът от Брюксел към момента не е оповестен публично и земеделците нямат опция да се срещнат в елементи с проблематичните области.

Стратегическият  проект разказва по какъв начин България ще изхарчи осем милиарда евро през идващият програмен интервал. Затова и за фермерите е значимо какво написа в 405-те забележки на Брюксел, показва кореспондент на БНР.

Агроведомството обаче продължава да пази документа в загадка, което дава шир за спекулации.

Парламентарната група на ГЕРБ излезе с декларация, съгласно която България не е предложила нова референтна година за помощта за тютюна.

Националната браншова организация работи с пет поредни аграрни министри за смяна на референтните години, по отношение на които се получава помощта.

" Да бъдат за 2016-а, 17-а и 18-а година и тютюнопроизводителите, отглеждали тютюн през този интервал, да посочат една от годините, която да стане референтна за интервала 2023-2027 година ", напомня Цветан Филев.

Според него агроведомството е поискало смяна, само че не я е аргументирало и обяснило задоволително добре.

" Запитването е, да, добре, оферирате да са 2016-а, 2017-а и 2018-а, допълнете към това предложение методология, по която възможният бенефициент тютюнопроизводител ще уточни една от тези години, в случай че ги е взел през трите. "

Браншът упорства за незабавна среща с министерството, с цел да се изяснят, както забележките на Брюксел, по този начин и вероятният български отговор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР