Протеини, които се съдържат в човешката кръв, могат да предупредят

...
Протеини, които се съдържат в човешката кръв, могат да предупредят
Коментари Харесай

Протеини в кръвта надеждно предупреждават за рак, установи проучване

Протеини, които се съдържат в човешката кръв, могат да предупредят хората за съществуването на рак с повече от седем години по-рано, сочи ново изследване на университета в Оксфорд.

Учените са изследвали повече от 44 000 души във Англия, като измежду тях е имало 4900, които по-късно са получили диагноза рак. Те сравнили протеините в кръвта на тези, които не са заболели, с към този момент заболелите и откриват разлика.

618 разнообразни протеина са свързани с 19 типа рак, в това число на дебелото черво, на белите дробове, на не-Ходжкинов лимфом и на черния дроб, съобщи БТВ.

Проучването е финансирано от Института за изследване на раковите болести във Англия и е оповестено в реномираното издание Nature Communications.

107 от тези протеини са налични в кръвта повече от седем години преди появяването на болестта. 182 протеина са свързани с слагане на диагноза в границите на идващите три години. Според създателите на изследването тези протеини ще дават опция за засичане на рак доста по-рано от досега.

„ За да спасим повече човешки животи от раковите болести, би трябвало първо да разберем какво се случва в най-ранните стадии на болестта и по какъв начин протеините в кръвта ни въздействат на риска за рак. Сега би трябвало да изучим тези протеини в дълбочина “, разяснява доктор Керън Папие, старши епидемиолог в Оксфорд.

Друго изследване, в което присъединяване са взели повече от 300 000 души заболели от рак, открива, че 40 протеина в кръвта въздействат върху повишението на рисковете за 9 типа рак. Докато смяната на тези протеини може да усили и понижи опцията от развиване на болестта, в някои случаи това може да докара до нежелани странични резултати, разясняват създателите.

„ Да намерим доказателства за рак преди той да се показал клинично е извънредно впечатляващо. Това ни дава опция да лекуваме болестта с доста по-голям % успеваемост. Нещо повече – това ни дава опция да го предотвратим преди да се е случило. Това е заболяване, което визира един на всеки два английски жители през живота им “, разяснява Марк Лоулър, професор по цифрово опазване на здравето в университета в Белфаст.

Установяването на протеини, които непосредствено се свързват с появяването на рак, е голяма стъпка към подобряването на разбирането за рисковите фактори при хората.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР