Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) оценява като положителна стъпка

...
Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) оценява като положителна стъпка
Коментари Харесай

НАСП: Приветстваме всяка стъпка, водеща до яснота и логичност в строителния процес

Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП) прави оценка като позитивна стъпка издаването на Указателно писмо на Министерството на районната развиване и благоустройството с изх. № 91-00-24/ 04.04.2022 година за използването на член 145, алинея 2, по отношение на член 142, алинея 5 от Закона за устройство на територията. Асоциацията благодари за това на заместител министър-председателя и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов, на заместник-министъра Стефан Аспарухов, както и на целия екип на министерството.
Какво се трансформира
Според наредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ) оценката на сходството на плана е наложителна за всички градежи от първа до трета категория и също по този начин е наложителна причина за издаване на Разрешение за градеж (съгл. член 142, алинея 1, 2, 4 и 5 от ЗУТ). Строителният контрол (органът по член 142, алинея 6 от ЗУТ) има експерти по всички специалности, в това число пожарна сигурност и хигиена и запазване на здравето на хората, прецизират от Националната асоциация на строителните бизнесмени.

С писмото се указва на общинските администрации да съблюдават наредбите на този член, съгласно който администрацията ревизира само сходството на плановете с предвижданията на подробния организационен проект и разпоредбите и нормативите за разполагане на застрояването и устройствените индикатори. Тази инспекция не следва да включва повторна оценка на сходството на плана, направена от консултантската компания за строителен контрол, разясняват от Националната асоциация на строителните бизнесмени.
Какви са изгодите
Спазването на тази наредба на Закон за устройство на територията от страна на общинската администрация ще прекрати порочната процедура капиталовите планове да бъдат наново проверявани. Това от своя страна ще понижи неведнъж периодите за одобрение на плановете. В резултат ще се съкрати с месеци процесът по съгласуване/одобряване на капиталовите планове и издаване на Разрешение за градеж, уверени са от Националната асоциация на строителните бизнесмени.
Реклама
И още плюсове. Общинските администрации ще могат да освободят запас за главното си обвързване - обмисляне, контролиране, благоустрояване и ръководство на териториите.
Какво се чака
Националната асоциация на строителните бизнесмени се надява със същия държавнически метод да се доведат до дъно още начинания, водещи до изясненост, логика и антикорупционна среда в строителния развой:

Преминаване към издаване на електронно позволение за градеж. Поправка на закона за шума. Въвеждане на института на уличната повинност.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Строителство и имоти
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР