Националната агенция за приходите (НАП) провери над 1500 фирми за

...
Националната агенция за приходите (НАП) провери над 1500 фирми за
Коментари Харесай

НАП провери 1500 фирми с твърде много пари в касите

Националната организация за приходите (НАП) ревизира над 1500 компании за нелогично високи касови наличия. При близо 600 сдружения инспекциите на място не престават и сега, като наличните в касите средства се преброяват, разказват се всички купюри и се съпоставят с посочените в счетоводството, оповестяват от приходната организация.

Данъчната институция напомня, че през юли 2021 година стартира всеобща акция за инспекция на касова наличност - сумите, регистрирани счетоводно като налични в касите на компаниите. Към момента на инспекциите над 1020 компании са заявили изплатен дял на стойност близо 725 млн. лева, а 277 сдружения са декларирали своето желание да го разпределят. Дружествата имат право да разпределят дял към притежателите си, като заплатят дължимия за това 5% налог. При 609 от предприятията проверяващите са открили противоречие за повече от 337,6 млн. лева, оповестяват от Национална агенция за приходите.

Фиктивната касова наличност най-често се получава, когато притежателите на компании правят за сметка на сдруженията разноски за персонални цели – да вземем за пример скъпи покупки, първокласни почивки и други сходни, за които обаче липсват счетоводни документи, или пък редовно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за активността. Счетоводителите регистрират тези пари като фиктивна касова наличност, само че при инспекция от страна на Национална агенция за приходите парите не могат да бъдат показани.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Над 215 млн. лева липсва от касите на 271 компании. Това демонстрира...

Наред с контролната акция на място, общо 11 588 рискови сдружения са получили електронни писма или позвъняване от Информационния център на Национална агенция за приходите. По този метод приходната организация предизвиква компаниите непринудено да прегледат още веднъж счетоводните си ресурси и да създадат корекции в годишните си финансови доклади, ако не всички суми са фактически налични в касите им.

Много от сдруженията, позволили механически неточности, са се възползвали от предоставената им опция, като са коригирали сами данните и са подали счетоводните си доклади още веднъж.

" Има забележим резултат от инспекциите на Национална агенция за приходите за касови наличия - усъвършенствани са данъчното държание и събираемостта. Повиши се броят на компаниите, които разпределиха дял и заплатиха дължимия налог в периода за това. Също по този начин, от ден на ден счетоводители се придържат към законовите условия и отхвърлят да вършат нерегламентирани счетоводни интервенции, свързани с касовата наличност. Благодаря на сътрудниците в Национална агенция за приходите за постигнатите високи резултати в границите на акцията ", споделя заместител изпълнителният шеф на приходната организация Георги Димов.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР