Националната агенция за приходите едва ли скоро ще плати глобата

...
Националната агенция за приходите едва ли скоро ще плати глобата
Коментари Харесай

Години ще минат, докато НАП плати глобата за теча на данни от 2019 г.

Националната организация за приходите надали скоро ще заплати санкцията от 5,1 млн. лв., която ѝ беше наложена от Комисията за отбрана на персоналните данни през 2019 година, поради теча на сензитивна информация, засегнал милиони български жители и компании. Председателят на КЗЛД Венцислав Караджов изясни пред " Сега ", че делото против глобата, обжалвана от Национална агенция за приходите, на процедура остава блокирано в Софийския областен съд и по-всяка възможност няма да бъде решено в обозримо бъдеще.

Причината за бавното правораздаване е техническата експертиза, която съдът разпореди. Тя следва да откри какви мерки са били подхванати или е трябвало да подхващат от приходната организация, с цел да предотвратят хакерската офанзива, в резултат на която изтекоха персоналните данни на мнозина българи и чужденци. На последното правосъдно съвещание обаче вещото лице е отказало да я извърши, защото експертизата била прекомерно сложна и няма да се оправи самичък или ще му отнеме доста време. Така без умозаключение от специалист делото не може да бъде решено.

Вече измина година и половина, откогато Национална агенция за приходите беше санкционирана, тъй като не съумя да опази персоналната информация, която съхранява, и позволи хакерска атака против масивите си. По всичко проличава, че ще минат още години, докато приходната организация заплати тези 5.1 млн. лв., защото делото още не е завършило на първа инстанция, а най-вероятно въпросът ще стигне и до Върховния административен съд. Възможно е на втора инстанция също да бъде назначена техническа експертиза, която да забави решаването в допълнение.

В същото време Национална агенция за приходите към този момент беше наказана да заплати по 200 лева обезщетение на 7 души, които са били наранени от невиждания теч на персонални данни. В решението на Административен съд София-град се показва, че точно техническата накърнимост на осведомителната система на Национална агенция за приходите е довела до нерегламентирано откриване и разпространяване на персоналните данни на ищеца, а тя е вследствие от неприлагането на подобаващи ограничения за отбрана. Ако системата беше дейно и надеждно предпазена, не би се стигнало до пробива й, довел до откриване персоналните данни на ищеца, написа в документа.

Междувременно хакерската офанзива против сървърите на Национална агенция за приходите от 2019 година остава безнаказана. Прокуратурата още не е внесла в съда обвинителен акт срещу привлечените към наказателна отговорност Кристиян Бойков, който е работил в българската фирма за киберсигурност " ТАД Груп ", собственика на сдружението Иван Тодоров, както и търговския директор на компанията Георги Янков.

Държавното обвиняване в началото остави чувство, че разполага със солидни доказателства, част от които бяха публикувани до медиите. Наблюдяващият прокурор по делото Евгения Живкова даже заяви тогава, че обвинените са правили опит да хакнат пръскачките пред Народното събрание, с цел да опръскат височайши посетители на Народното събрание. После се оказа, че тревните площи там се поливат с водоноска. Шефът на " ТАД Груп " Иван Тодоров обаче престоя в ареста повече от половин година. По информация на " Сега " откогато е освободен той не е издирван за нищо от проверяващите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР