Национален протест подготвят пчеларите у нас. Като причина те посочват

...
Национален протест подготвят пчеларите у нас. Като причина те посочват
Коментари Харесай

Национален протест на пчеларите у нас

Национален митинг приготвят пчеларите у нас. Като причина те показват несъответстващото отношение на държавното управление към труда им. В обща декларация с 8 суперспешни ограничения за запазване на бранша се сплотиха 21 организации. На митинга, който ще е на 10 октомври, пчеларите ще се съберат под прозорците на властта, с цел да бъдат чути настояванията им.

„ Ако си отидем, свършено е със земеделието. Правете сметка едно малко, неповторимо творение каква опрашителна работа прави. Не са толкоз значими изгодите от меда, восъка, прашеца, прополиса и така нататък, а това, което прави кръстосаното опрашване, с цел да бъде нашата софра цялостна ”, съобщи пред Нова тв Славчо Колев, професионален пчелар от Балчик.

Колев показва, че 8 години професионално образование са му били нужни с цел да усвои тънкостите на пчеларството.

„ Кой е този изследовател на мощни чувства, който ще си даде продукцията за 3,20 лева? Каква е разликата от захарта до тук? Нито един доктор няма да каже: „ Иди си купи една лимонада ”, ами ще каже: „ Вземи си едно бурканче мед, направи си един прополис ”, казва Колев.

Славчо и останалите пчелари имат потребност от държавно подкрепяне с цел да живеят обичайно.

„ Първо и най-важно е да спасим бранша като цяло, тъй като e в действителност заплашен от изгубване. Липсата на приходи в бранша води до привършване. Просто няма бизнес, който да съумява да се развива, да работи и да съществува въобще без доходи ”, обясни Галин Георгиев, ръководител на съдружие „ Пчела ” – Добрич.

По думите им поради обидно ниските изкупни цени няма доходи.

„ В момента кг мед се изкупува на 3,20 лева, само че няма действително никакви покупко-продажби, тъй като няма и интерес от преработвателите ”, разясни Десислав Янакиев, професионален пчелар от Генерал Тошево.

Пчеларите показват, че производството е директно подвластно от безконтролния импорт на мед от Украйна и Китай. В складовете остават 60% от миналогодишната продукция, тъй като производителите не желаят да продават при тези цени.

Пчеларите не могат да осъзнаят още по какъв начин при 100% неосъществена продукция за т.г., в комерсиалните вериги има бурканчета с етикет: български пчелен мед.

Те запитват виновните институции:

„ Какво сега поставят българските консуматори на тяхната маса? С какво хранят своите деца? Кой и по кое време ще стартира да управлява вложените материали в буркани с надпис: „ Български пчелен мед ”? ”

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР