Натрият и калият са елементи, участващи в процесите на регулиране

...
Натрият и калият са елементи, участващи в процесите на регулиране
Коментари Харесай

Продукти, които са пълни с натрий

Натрият и калият са детайли, участващи в процесите на контролиране на кръвното налягане. Натрият взе участие и в контрола върху работата на нервите и мускулите, предотвратява изтощенията и слънчевите удари през горещините. Организмът ни го получава основно от готварската сол и съединенията на натрия. Недостиг на натрий в организма е рядко събитие, тъй като опциите да си го доставим с храната са неизчерпаеми.

Колко скъп е този детайл?

Натрият е значим за организма поради способността му да поддържа кръвния поток. Той оказва помощ за снабдяване на повече кръв към мускулите, които работят. Полезен е и при превозването на скъпи субстанции с хранителна стойност в тях.

Храни, които са богати на натрий

 Сирената имат натрий

Чрез млякото и неговите артикули организмът ни в най-голяма степен се доставя с натрий. Има го в синьото сирене, козето сирене, кравето сирене, кашкавала. 100 грама самун или артикули от тесто доставят половината дневна потребност от натрий. От месата и техните производни - пушените храни от рода на пушена сьомга, пушена сланина, пушена наденица и други са с най-високо количество натрий.

Необходима дневна доза и прекалено приемане на натрий със солените артикули

Препоръчителната за организма доза натрий дневно е 2400 мг или това се равнява на 1 чаена лъжица сол. Всъщност одобряваме доста повече. Изненада е, че по-голямата част от солта идва не от соленето непосредствено със сол, а прикрито, посредством готовите храни. За кого е значимо да се преценява най-вече с това какъв брой натрий приема?

 Солта е източник на натрий

Ако понижим приема на натрий, това ще помогне за намаление на кръвното налягане и ще отстрани заплахата от сърдечни болести. Затова хората с високо кръвно би трябвало да се изключително деликатни със солта. При тях има нараснала заплаха от болести на сърцето и бъбреците.

Храните, които са богати на сол, карат тялото да задържа в допълнение вода в опит да балансира натрия в организма. Това пречи на отслабването, освен това, води до затлъстяване. Затова някои храни би трябвало да се заобикалят изцяло или най-малко да се ограничи мощно потреблението им.

Консервирана чорба

 Натрий в храните

Всички типове консервирани супи са мощно солени. В една чорба може да има повече сол, в сравнение с е цялата дневна норма.

Консервирани зеленчуци

Големи количества сол се прибавят, с цел да се запазят зеленчуците за по-дълго време, а това ги прави нездравословни. Замразените и пресните зеленчуци са по-добрата алтернатива.

Спагети и доматен сос

Всички консервирани домати са цялостни със сол. По-добре да се откажете от зеленчуците отвън сезона, в сравнение с да консумирате консервирани.

Сос за барбекю

 Саламите също имат натрий

Освен че тези храни са цялостни с натрий, готовите сосове съдържат високофруктозен сироп от царевица и други модифицирани съставки.

Това, което би трябвало да се заобикаля, са модифицираните храни. Пресните артикули, както и пълнозърнестите са тяхната опция.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР