НАТО няма да защити Украйна, ако бъде нападната от Русия,

...
НАТО няма да защити Украйна, ако бъде нападната от Русия,
Коментари Харесай

НАТО няма да воюва с Русия заради Украйна

НАТО няма да отбрани Украйна, в случай че бъде нападната от Русия, само че насочи строго предизвестие към Кремъл, че ще заплати висока цена, предадоха международните организации.

" Важно е да се прави разлика сред съдружниците на НАТО и колегата Украйна. Натовските съдружници имат гаранции за групова сигурност (съгласно член 5. на Вашингтонския контракт - б.р.) и ние ще ги пазиме и закриляме. Украйна е сътрудник, високоценен сътрудник ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на двудневна среща на външните министри от алианса в Рига, която продължава и през днешния ден. В нея взе участие и българският министър на външните рабооти Светлан Стоев.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба прикани НАТО да подготви пакет от стопански наказания против Русия и да ускори военното си съдействие с Киев, с цел да охлади нападателните планове на Русия.  " Убедени сме, че в случай че обединим нашите старания, в случай че действаме по един съгласуван метод, ние можем да разубедим президента Путин и да го подтикнем да не избира най-лошия сюжет, който би представлявала една военна интервенция ", сподели Кулеба.

За да избегне напразни упования, Столтенберг повтори: " Трябва да разбираме разликата сред съдружниците на НАТО Латвия и другите балтийски републики, а също Полша и Румъния, спрямо високоценения сътрудник Украйна. Даваме поддръжка на Украйна..., за съдружниците на НАТО имаме гаранции за сигурност, член 5 ".

Той даде да се разбере, че по отношение на Русия могат да бъдат приложени спомагателни стопански наказания и да бъде засилено военното наличие на НАТО в източна посока. " Показахме нашата дарба да постановяваме наказания, стопански и политически дейности. Също по този начин през годините засилихме военното си наличие в този регион ", сподели Столтенберг. " Ще има тежки стопански, финансови и политически наказания. "

В латвийската столица Рига държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен сподели, че Западът е нащрек за ``все по-войнствената реторика`` и ``необичайните`` дейности на Русия.

Русия разгласи през днешния ден, че е почнала постоянни зимни военни учения в своя Южен боен окръг, който граничи частично с Украйна. Според известието на съветското Министерство на защитата към 10 хиляди бойци са предислоцирани в региона на маневрите, които ще обзет също анексирания Крим и територии край отделилите се " национални републики " в Източна Украйна. Зимните учения с присъединяване на моторизирани пехотни елементи ще се състоят на над 30 полигона, споделиха още от министерството.
Представители на Съединени американски щати, НАТО и Украйна от седмици бият паника за възможна нова офанзива на Русия против Украйна, като се базират на засилената интензивност на съветски войски край украинската граница. Москва отхвърля тези изказвания и декларира, че има правото да мести войските си на своя територия.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ОТ КРЕМЪЛ

Владимир Путин предизвести страните от НАТО, че разполагането на оръжия или бойци в Украйна ще пресече ``червената линия`` за Русия и ще провокира отговор, в това число евентуално разполагане на съветски ракети, ориентирани към Европа, писа в. ``Гаридън``. 

``Попитахте къде са алените линии на Украйна? Те са на първо място в основаването на закани за нас, които биха могли да дойдат от Украйна ", сподели Путин по време на капиталов конгрес в Москва. Той предизвести против разполагането в Украйна на системи за противоракетна защита, сходни на тези в Румъния и Полша. Путин съобщи, че те биха могли да послужат като прикритие за разполагане на офанзивни оръжия като ракети ``Томахоук``, способни да доближат Москва за минути.
``Ще се наложи да отвърнем с подобна опасност към тези, които ни заплашват``, сподели той, предупреждавайки, че Русия може да разположи хиперзвукови ракети. 

Беларус заплаши да се причисли към Русия, в случай че избухне война с Украйна. Минск разгласи в понеделник, че ще организира взаимни военни учения с Русия по южните граници на Беларус.  Президентът на страната Александър Лукашенко сподели, че Беларус може да одобри съветски нуклеарни ракети, в случай че западните страни подхващат сходно деяние.

``Сега`` напомня:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР