НАТО и Европейската комисия съобщиха днес, че проверяват информационните си

...
НАТО и Европейската комисия съобщиха днес, че проверяват информационните си
Коментари Харесай

НАТО и ЕК проверяват информационните си системи след голямата кибератака срещу САЩ

НАТО и Европейската комисия оповестиха през днешния ден, че ревизират осведомителните си системи след огромната хакерска атака против американски държавни организации, за която Съединените щати упрекват Русия, съобщи Франс прес.

"На този стадий не сме разкрили никакво доказателство, че сигурността на която и да било мрежа на НАТО е била компрометирана ", сподели представител на Алианса, поискал да резервира анонимност. Той добави, че "нашите специалисти не престават да вършат оценка на обстановката, с цел да открият и понижат всеки възможен риск за мрежите ни ".

Американската компания Майкрософт (Microsoft) разгласи в четвъртък, че е уведомила над 40 свои клиенти, наранени от софтуера, употребен от хакерите. Повечето от тях са в Съединените щати.

Хакерите са съумели да "пробият " платформата Орион (Orion) на американската компания Солар Уиндс (SolarWinds), употребена за ръководството на осведомителните мрежи на огромни компании и администрации.

Цитираният представител на НАТО означи, че Алиансът употребява Орион при някои от осведомителните си системи.

"НАТО разполага също с екип за бърза намеса (в киберпространството), който може да бъде мобилизиран във всеки един миг, и нашият действен център за киберпространството действа обикновено ", акцентира той.

Европейската комисия увери пред Франс прес, че софтуерът на Солар Уиндс, употребен в нейните системи, "не е бил обиден от случая ". Службите на Европейска комисия въпреки всичко "анализират обстановката ".
Вчера Съединените щати упрекнаха Русия, че стои зад огромното кибернападение. Тя отхвърли да е забъркана по какъвто и да било метод.

Много частни компании, които са евентуално уязвими, се пробват да подсилят отбраната на осведомителните си системи, съобщи пред Агенция Франс Прес Джон Диксън от компанията Деним груп (Denim Group), профилирана в региона на киберсигурността. Той означи, че някои от тях даже възнамеряват да преконфигурират напълно своите сървъри.

Кибератаката "е толкоз огромна, че всички вършат оценка на вредите в този миг ", разяснява Диксън.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР