Буркина Фасо спряла излъчването на редица западни и африкански медии

...
Буркина Фасо спряла излъчването на редица западни и африкански медии
Коментари Харесай

Хунтата в Буркина Фасо спря излъчването на чужди медии заради отразяването на убийства

Буркина Фасо спряла излъчването на редица западни и африкански медии поради отразяването на отчет на " Хюман райтс уоч ", в който армията е упрекната в убийства без съд и присъда, предадоха Ройтерс и Франс прес, като цитират изказване на Съвета по връзки, заяви Българска телеграфна агенция.

Това решение бе оповестено след аналогични ограничения против Би Би Си Африка и " Гласът на Америка ", също поради отразяването на следствието на правозащитната организация, съгласно което военните в Буркина Фасо са екзекутирали 223-ма селяни през февруари като част от акция против цивилни, упрекнати в съдействие с джихадистки бойци.

Съветът по връзките на ръководената от хунта западноафриканска страна съобщи, че излъчванията на френската телевизионна мрежа ТВ5 Монд ще бъдат прекратени за две седмици, а достъпът до нейния уеб страница - блокиран. Уебсайтовете на немската телевизия " Дойче веле ", на френските вестници " Монд " и " Уест Франс ", на английския в. " Гардиън " и на африканските организации АПА и Екофин са блокирани до второ разпореждане, съгласно същия източник.

Засега няма коментар от засегнатите медии.

В събота представителят на държавното управление в Уагадугу Римталба Жан Еманюел Уедраого отхвърли изказванията на " Хюмън райтс уоч ", определяйки ги като " високомерни ". Той отхвърли управляващите да не желаят да проучат хипотетичните жестокости.

" Убийствата доведоха до започване на правосъдно следствие ", акцентира той, като се базира на изказване на районен прокурор от 1 март.

Насилието в района, подхранвано от десетилетната битка с ислямистки групировки, свързани с Ал Кайда и " Ислямска страна ", се утежни след поредицата от военни преврати в района в интервала 2020-2023 година

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР