Натискът върху България да започнат преговорите за с Република Северна

...
Натискът върху България да започнат преговорите за с Република Северна
Коментари Харесай

Радев: Няма да позволим да ни извиват ръцете за Северна Македония

Натискът върху България да стартират договарянията за с Република Северна Македония (РСМ) и Албания ще продължава. България потвърди в последние месец и половина, че може да е открита за градивен разговор, само че " няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически напън. Време е да се разбере от всички, че само от ангажирането и от резултатите от разговора с България зависи ускоряването на европейската вероятност за нашата най-близка страна ".

Това съобщи президентът Румен Радев при идването си в Брюксел за присъединяване в двудневното съвещание на Европейския съвет.

" Показахме, че държим на Копенхагенските критерии за участие и не можем да подминем дискриминирането на жители на нашата съседка Северна Македония, единствено поради тяхното самоопределяне като българи, което е в прорез с европейските полезности и правила.  Няма по какъв начин да кажем " да ", преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения роман и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците, до медиите и държавната политика. Не можем да кажем " да ", преди да сме уверени, че нашата съседка няма да гради своята еднаквост върху кражбата на българската история ", сподели още Радев.

" Нека да е ясно - хората в Република Северна Македония са наши братя и ние сме длъжни да им помогнем, както постоянно сме го правили. България остава отворена за бързи резултатни двустранни договаряния в полза на жителите на двете страни ", сподели още той и добави, че България е съумяла в настояването си въпросът със старта на договарянията със Скопие и Тирана да отпадне от днешния дневен ред на Съвета.

Според Радев в последните месец и половина " България бе подложена на неправдоподобен напън от европейските сътрудници на днешния Европейски съвет да се даде ход на договарянията за участие на Северна Македония ".

Радев добави, че на съвещанието на върха на Европейски Съюз през май е заварил България в изолираност, посочена с пръст и упреквана за блокирането на договарянията с РСМ и Албания.

" Служебното държавно управление постави големи старания да навакса годините, в които нашите сътрудници по този начин и не съумяха да чуят смислена, аргументирана българска позиция на високо равнище. Затова организирах голям брой персонални срещи и диалози с водачите на европейските институции - Европейския парламент, Европейската комисия, Европейския съвет, с президенти и министър председатели, с еврокомисари, с министри на външните работи, с държавния секретар на Съединени американски щати - добави Радев - Вярвам, че те схванаха, че упреците към България са неоснователни, че имаме ясна позиция за намиране на излаз от този проблем и че държим на надеждни гаранции, на устойчиви и необратими резултати в двустранните връзки. Време е да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения. За този месец и половина България потвърди, макар натиска над нас, че е виновен член на Европейски Съюз и няма да допусне внасянето на нови проблеми в съюза ".

Според президентаъ 
Натискът ще продължава, само че доказахме в този месец и половина, че можем да бъдем открити за градивен разговор и да предизвикваме разговора и размразяването му на най-високо равнище. Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически напън, съобщи Радев, представен от Българска телеграфна агенция.

Показахме, че държим на Копенхагенските критерии за участие и не можем да подминем дискриминирането на жители на нашата съседка единствено поради тяхното самоопределяне като българи, което е в прорез с европейските полезности и правила.

Няма по какъв начин да кажем " да ", преди да сме видели устойчиви механизми за премахване на изопачения роман и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците, до медиите и държавната политика. Не можем да кажем " да ", преди да сме уверени, че нашата съседка няма да гради своята еднаквост върху кражбата на българската история, съобщи президентът.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР