Наталия Гуменюк, говорителка на южното командване на Украйна, заяви пред

...
Наталия Гуменюк, говорителка на южното командване на Украйна, заяви пред
Коментари Харесай

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради Каховка, Москва даде Украйна на съда на ООН

Наталия Гуменюк, говорителка на южното командване на Украйна, съобщи пред украинската телевизия, че вследствие на предислоцирането съветският обстрел в региона е намалял " на практика на половина ".

Кремъл упрекна Украйна, че обстрелва съветски спасители в региона на наводнението в Херсонска област. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че съветските спасители в региона работят интензивно, само че украинските военни са създали работата им по-опасна.

" Трудността е в това, че на доста места те (спасителите) са принудени да работят в условия на продължаващ обстрел от страна на Украйна и това усложнява работата им ", сподели Песков пред кореспонденти.

Москва и Киев не стопират да си разменят взаимни обвинявания, като всяка от страните в спора приписва на другата виновността за сриването на стената на язовира край Нова Каховка.

В четвъртък съветски представители се явиха в Международния съд (МС) с обвинявания против Украйна в разрушаването на язовир " Каховка " с масиран артилерийски обстрел, оповестява съветската работа на Би Би Си. Международният съд е един от шестте съществени органа на Организация на обединените нации, утвърден с Хартата на Организация на обединените нации. По-рано същите обвинявания бяха отправени от Русия и в Международния углавен съд (МНС) в Хага.

" Киевският режим освен нанесе масирани артилерийски удари по язовира в нощта на 6 юни, само че и съзнателно увеличи равнището на водата в язовир Каховка до сериозно равнище ", сподели съветският посланик Александър Шулгин пред МНС.

Украйна също упреква Москва в разрушение на водноелектрическата централа.

По-рано президентът Володимир Зеленски сподели, че такава мощна конструкция не може да бъде унищожена от артилерия извън, за заличаване от подобен мащаб детонацията би трябвало да бъде осъществена от вътрешната страна.

Междувременно голямо количество вода продължава да изтича от резервоарите на опустошения язовир покрай Нова Каховка в Херсонска област в Южна Украйна, съобщи ДПА. Нивото на водата в язовира е спаднало с 1 метър в границите на 24 часа, и по данни от тази заран то е 13,05 метра, заяви от Киев компанията " Хидроенерго ", оператор на Каховската водноелектрическа централа.

Същевременно структурата на язовира търпи все по-големи щет и. Водата минава гладко през разрушената язовирна стена.

В момента дружно с държавния оператор на украинската система за електроснабдяване " Укренерго " се изследват ограничения за намаляване на отрицателните последствия от повредата на ВЕЦ-а, заяви компанията.

Например работата на другите водноелектрически централи и язовири нагоре по течението на река Днепър би трябвало да бъде изменена, като се създадат повече загради, с цел да се лимитират наводненията в южната част на страната.

Тази заран равнището на придошлите води в град Херсон е достигнало 5,61 м, сподели ръководителят на Херсонската регионална военна администрация Олександър Прокудин. Според управляващите сега се прави евакуация от наводнени жилища и къщи. Много хора обаче не желаят да изоставен региона.

Столицата на региона (град Херсон бел. ред.) е под украински надзор - за разлика от по-голямата част от района от страна на левия бряг на река Днепър, който е окупиран от съветски войски. Заради боевете работата на филантропичните служащи е сложна и рискова.

По украински данни наранена от наводнението повърхност е към 600 кв. км, като 32% от тях се намират на територията, следена от Киев, а останалите 68% - на тази, окупирана от Москва.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР