Настояваме за спешни мерки за запазване на най-ценния капитал на

...
Настояваме за спешни мерки за запазване на най-ценния капитал на
Коментари Харесай

Позиция на общинските съветници от групата на "БСП за България" в СОС

Настояваме за незабавни ограничения за опазване на най-ценния капитал на общинското опазване на здравето - медицинските фрагменти.

За предпочитано обезпечаване на финансов запас от общинския бюджет за запазване на медицинския личен състав на общинските лечебни заведения.

За налагане на мораториум върху заплащането на наеми от жители, настанени в общински жилища за интервала на изключителното състояние.

За миене и дезинфекциране на улиците и най-малко два пъти по-често събиране на боклука в София

В обстановката на оповестено изключително състояние в страната главен прироритет на Столичен общински съвет и Столична община е съхраняването на общинското опазване на здравето - общинските лечебни заведения, ДКЦ и МЦ, посредством които се обезпечава налична и качествена здравна помощ за столичани, включително и за обществено слабите. След оповестеното изключително състояние и наложена карантина се сътвори обективно обстановка на мощно понижен пациенто-поток, което слага общинските лечебни заведения във финансов колапс. Същевременно е несъмнено ясно, че общинските лечебни заведения и ДКЦ наложително би трябвало да запазят кадровия си състав, с цел да могат да подсигуряват навременната здравна помощ на столичани в съответните региони и квартали освен във връзка с ковид, само че и във всички останали случаи. Особено значимо е това по отношенеие на хората с хронични болести, които имат потребност от регулярна помощ - прегледи, изписване на лекуване и така нататък Не можем да си позмолим да загубим най-ценния капитал на общинското опазване на здравето, какъвто несъмнено е медицинският личен състав.

Ето за какво, общинските съветници от Българска социалистическа партия в СОС изрично настояваме Столична Община, в качеството си на притежател, да обезпечи и подсигурява заплащането на труда на заетите в общинското опазване на здравето. За задачата, предлагаме:

Столична община да подсигурява и обезпечи изплащането на минимални хонорари за заетите по трудов контракт лекари, медицински сестри и спомагателен личен състав в общинските лечебни заведения, ДКЦ-та и МЦ-та в месечен размер, както следва - по една и половина минимална работна заплата за страната за заетите по трудов контракт лекари и една минимална работна заплата за сестрите и помощния личен състав, като същите бъдат изплатени за сметка на общинския бюджет. Столична община може да възвърне сумите, както посредством договаряне на по-висока държавна дотация, по този начин и посредством даване на средства от страна на страната от парите, планувани от Световната банка или Европейски Съюз.

Столична община да обезпечи и даде безплатно за период мининум от един месец нужните количества дезинфиктанти и защитни средства за всяко лечебно заведение, които да подсигуряват сигурността, както на личния състав, по този начин и на пациентите.

Общинските съветници от групата на Българска социалистическа партия оценяваме високо работата и професионализма на екипа в Националния спешен щаб, отпред с ген. Венцислав Мутафчийски, както и всеотдайността на лекарите и доброволците, които са на първа линия в битката с вируса.

Общинските съветници от Българска социалистическа партия считаме, че Столична община може да се включи още по-успешно в дейностите по попречване на болестта и нейното разгръщане измежду жителите посредством осъществяване на спомагателни съответни ограничения:

Столичният спешен щаб да направи акуратен график, който да обезпечи улиците в София да бъдат мити най-малко по един път в седмицата. Наред с миенето, същите би трябвало да бъдат и дезинфекцирани. Необходимо е Столична община да закупи пръскачки, с които да дезинфекцира, както улиците и тротоарите, по този начин и въздуха. Това е една от най-ефективните ограничения прилагани в Китай, а към този момент и в Италия и Испания.

Задължително на входовете и изходите на магазините за хранителни артикули би трябвало да бъдат сложени дезинфектанти за ръце и всеки, който влиза или излиза, да ги употребява, с цел да бъде предотвратена болест.

В огромните магазини от веригите за хранителни артикули на влизане в паркингите да бъдат дезинфекцирани колите - посредством слагане на тартанова настилка, напоена с препарат, или с пръскачки.

На територията на Столична община не трябва да бъде допускано кофите и казаните за боклуци да бъдат препълвани. Събирането на отпадък би трябвало да става най-малко два пъти по постоянно, в сравнение с до момента.

Столичният спешен щаб да изготви наставление за това какви противоепидемиологични ограничения би трябвало да бъдат взети от етажните собствености и да изиска от районните кметове да наблюдават за тяхното съблюдаване. Тези наставления би трябвало да бъдат разказани и разлепени на всеки вход, като в тях би трябвало да бъдат включени, с изключение на наложителните ограничения, и горещи телефони за връзка с способените органи.

По време на изключителното състояние да бъде неразрешен достъпът на деца на площадките в парковете и междублоковите пространства. Да бъдат сложени ограничаващи табели и при неспазване, да бъдат налагани санкции на нарушителите.

Общинските съветници от Българска социалистическа партия считаме, че Столична община би трябвало да предприеме стопански ограничения в поддръжка на своите жители, дребния и междинен бизнес.

За интервала на изключителното състояние да бъде понижен с 60% наемът на отдаваните чартърен от общинските търговски сдружения търговски обекти - сергии и магазини на пазарите, в метростанциите, подлезите и на други места на територията на Столична община. По този метод ще подкрепим дребния и междинен бизнес, който е неподвижен от епидемията.

Да бъде натрапен мораториум върху заплащането на наеми от жители, настанени в общински жилища, които са пуснати наложително в неплатен отпуск или са с преустановен трудов контракт в следствие от наложените ограничения за справяне с епидемията по време на изключителното състояние.

Всички дружно можем да се оправим!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР