Настоящият държавен глава Румен Радев, който след балотаж отново ще

...
Настоящият държавен глава Румен Радев, който след балотаж отново ще
Коментари Харесай

Румен Радев губи от Герджиков само в две държави в чужбина

Настоящият държавен глава Румен Радев, който след балотаж още веднъж ще бъде президент на България за идващите пет години, печели пред съперника си проф. Анастас Герджиков и вота в чужбина. Единствено в Турция и Мароко, Радев губи от Герджиков, демонстрират данните на Централната изборна комисия (ЦИК) при обработени малко над 96 % от протоколите.

Радев, който беше подсилен от Българска социалистическа партия, спечелилия в парламентарния избор преди седмица " Продължаваме промяната ", " ИТН " и " Изправи се. БГ! Ние идваме! ", е получил 66.7% от гласовете. За подкрепения от ГЕРБ и косвено от Движение за права и свободи Анастас Герджиков са дали своят вот 31.9 на 100, сочат данните на ЦИК. Балотажът мина при предстоящо, само че рекордно ниска изборна интензивност, която се вижда и при вота в чужбина.

Радев печели безапелационно в огромните европейски страни - Франция, Германия, Испания и Англия, както и в Съединени американски щати и Канада.

Проф. Анастас Герджиков, за който, печели безапелационно изборите в Турция, само че резултатът му е съвсем четири пъти по-слаб от този на водача на придвижването Мустафа Карадайъ на първия тур преди седмица. Повече за вота за президент в Турция - и

Друга страна, в която Герджиков печели е Мароко, където той събира над 57 % от вота при 42 % за Радев. В гласове това са 16 гласа в интерес на претендента, подсилен от ГЕРБ против 12 за сегашния държавен глава.

В Сърбия резултатите на двамата кандидати са съвсем изравнение, само че Радев, който получава 254 гласа, а Герджиков - 242.

В Молдова, където на парламентарния избор, завоюва Движение за права и свободи, в този момент Румен Радев събира над 95 % поддръжка против 4 за Герджиков. Според социолозите на балотажа последователите на Движение за права и свободи не са дали своят вот монолитно. Данните на " Алфа Рисърч " демонстрират, че над 60 % са подкрепили Герджиков, а над 30 % - избраният отново Румен Радев.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР