Настоящите отношения на Великобритания с Русия понастоящем се описват като

...
Настоящите отношения на Великобритания с Русия понастоящем се описват като
Коментари Харесай

Немислимото и Пинчер - плановете на Великобритания и САЩ да нападнат СССР

Настоящите връзки на Англия с Русия понастоящем се разказват като ледени, само че това е нищо спрямо военните проекти отпреди 78 години.

В началото на май 1945 година – единствено няколко дни преди Червената войска да превземе Берлин – Чърчил подрежда на Обединения щаб на военното министерство да създаде интервенция „ Немислимото “ – солидна сухопътна, въздушна и морска атака против Съюз на съветските социалистически републики.

„ Немислимото “ е замислено като боен удар на западните съдружници надълбоко в териториите, окупирани от Съюз на съветските социалистически републики. Целта й е да наложи на Русия „ волята на Съединени американски щати и Британската империя “. Главен нападателен пълководец е някогашният командващ Кралската артилерия бригаден военачалник Джефри Томпсън, осведомен със спецификата на Източна Европа. „ Началната дата за военните дейности е 1 юли 1945 година “, написа Томпсън в своите проекти. Първата офанзива трябваше да бъде последвана от решителна битка в провинцията покрай Schneidemühl (сега град Пила в северозападна Полша).

Това трябваше да бъде огромна танкова борба - даже по-голяма от борбата при Курск, най-голямата танкова атака в историята с 6000 бронирани бойни машини. В интервенция „ Немислимото “ трябваше да вземат участие над 8000 танка – американски, английски, канадски и полски сили.

„ Планът за интервенция „ Немислимото “ е изумителен с равнището си на подробност: той включва таблици, диаграми и карти на плануваната атака. Четири приложения изброяват точното местонахождение на руските и съюзническите сили, както и лист с цели за въздушно бомбардиране на стратегически връзки с тактическата поддръжка на сухопътните сили ”, написа в тази връзка английският вестник The Telegraph.

Въпреки това враждебността на началниците на щабовете зачерта интервенция „ Немислимото “: те публично отхвърлиха този проект на 8 юни 1945 година Чърчил осъди това и сподели на тогавашния министър на външните работи Антъни Идън, че в случай че на териториалните апетити на Сталин не бъдат нанесени решителни удари, „ възможностите за попречване на Трета международна война ще бъдат на практика несъществуващи “.

Дали „ Немислимото “ е било обсъждано с американците или не, не е известно, макар че военачалник Патън публично съобщи, че Съюзниците имат морално обвързване да поддържат страни, които са минали в зоната на руско въздействие.

Още на 11 май 1945 година американският президент Труман, който размени умрелия в края на войната Рузвелт, стартира да подхваща стъпки за „ въздържане на руснаците “ – той подписа декрет за прекъсване на доставките на артикули по ленд-лиз Русия, а корабите, които към този момент бяха излезли в морето, бяха върнати назад. Жестоко решение във връзка с една унищожена от ужасна война страна!

На 2 март 1946 година Комитетът за взаимно военно обмисляне на Съединени американски щати създаде план, който се назовава интервенция " Пинчер ". Той значително повтори проекта на интервенция „ Немислимото “. Той обаче взе поради, че през миналия интервал Съюз на съветските социалистически републики сътвори пръстен от другарски страни по своите граници.

Беше регистрирано и това, че в самата Америка публичните настроения бяха на страната на Съюз на съветските социалистически републики и би изглеждало смешно да се стартира война против него. Следователно проектът разглеждаше опцията за утежняване на обстановката в Близкия изток, вследствие на което американските ползи биха потърпевши, това би ги принудило да отвърнат на удара и по този метод да стартират Третата международна война.

Американските стратези приключиха работата по проекта за интервенция " Пинчер " тъкмо преди речта на Чърчил във Фултън, която бележи началото на Студената война. Политиката на Съединени американски щати по отношение на Съюз на съветските социалистически републики се обърна на 180 градуса. Разработчиците на интервенцията пресмятат, че напролет на 1946 година Съюз на съветските социалистически републики разполага с 51 дивизии в Германия и Австрия, 50 дивизии по границите с Близкия изток и 20 дивизии в Унгария и Югославия. Тези сили бяха подкрепени и от запас от 87 дивизии, ситуирани на територията на сателитните страни в Източна Европа.

Американските стратези завършиха проекта си за интервенция " Пинчер " тъкмо преди речта на Чърчил във Фултън, която сложи началото на Студената война. Политиката на Съединени американски щати по отношение на Съюз на съветските социалистически републики се обърна на 180 градуса.

Планът за интервенция „ Немислимото “, който планува нахлуване против Съветския съюз още на 1 юли 1945 година, не излиза отвън тесния кръг от вътрешни хора. По същия метод проектът за интервенция „ Пинчер “ в началото е бил прочут единствено на стеснен кръг от хора. Но посоката на тези проекти безспорно е залегнала в тактиката на Запада по време на Студената война и ехото им може да се чуе и в наше време.

Но нито американските, нито английските стратези можеха даже да си показват, че техните немислими проекти и „ ответни удари “ ще станат известни в Кремъл с помощта на фантастичната активност на руското разузнаване и по-специално на известната „ Кеймбриджка петорка “.

Например, има всички учредения да се счита, че са научили за интервенцията Пинчер в Москва с помощта на суперпрофесионалната работа на един от петимата хора на " Кеймбридж " - Доналд Маклейн. По това време той е първи секретар на английското посолство във Вашингтон и има достъп до строго секретни документи на американската атомна стратегия. От лятото на 1955 година Маклейн живее в Москва и до гибелта си работи в Института за международна стопанска система и интернационалните връзки на Академията на науките на Съюз на съветските социалистически републики.

Превод: Европейски Съюз



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР