Настоящата 2021 ще е ключова за НАСА година. През следващите

...
Настоящата 2021 ще е ключова за НАСА година. През следващите
Коментари Харесай

Чака се ракетата с американците на Луната

Настоящата 2021 ще е основна за НАСА година. През идващите 12 месеца ще бъде изстреляна ракетата SLS, която ще върне американците на Луната.

Има обаче и други значими задания.

Свръх-тежката ракета SLS се сглобява интензивно от НАСА и през ноември 2021 година ще бъде първият й полет. Мисията е наречена " Артемида I ", като ракетата ще направи безпилотен полет до Луната, като тества всичките си системи. С нея ще лети и новият галактически транспортен съд Orion.

Първата степен ще има 4 от тези мотори, а цялата ракета ще е висока към 100 метра. Горивото ще е течен водород и течен О2. Бaзoвaтa вepcия нa ЅLЅ щe извeждa в ниcĸa opбитa 70 тoнa тoвap, a пo-мoщният вapиaнт щe извeждa 130 тoнa.

Orion пък е необятен галактически транспортен съд , който може да остава в открития космос за по-дълъг интервал от време, защото разполага с по-способни животоподдържащи системи. Максималният брой астронавти е 6, само че до задачата към Луната най-вероятно ще бъдат изпратени 4-ма астронавти.

Така в края на тази година ще се състои най-важното събитие, което ще сложи началото на връщането на американците на Луната. Този път Съединени американски щати счита да сътвори база на естествения ни сателит, като се изследва и опцията за рандеман на запаси.

През идните 12 месеца НАСА ще избере и системата, която ще реализира пилотирано кацане на Луната. В конкуренцията в този момент са 3 компании, като резултатът към момента е неразбираем.

Апаратът са втурване и кацане на Луната ще вози астронавтите в последния стадий от тяхната първа задача " Артемида ": след постигане на лунната орбита на борда на галактическия транспортен съд " Орион ", двамата ще се трансферират в апарата за кацане и ще слязат на лунната повърхнина.

Само след два месеца на Марс ще кацне най-модерната и огромна задача. Тя включва роувърът " Пърсивиърънс " и първият хеликоптер, който ще изследва Червената планета от високо.

" Пърсивиърънс " разполага с доста датчици, които могат да открият следи от живот в предишното или даже съществуването му през днешния ден на Червената планета. 2021 година ще донесе много вести от Марс.

Kocмичecĸият тeлecĸoп " Джеймс Уеб " нa cтoйнocт 9,8 милиapдa дoлapa ще бъде изстрелян през 2021 година. Това ще е най-съвършенната и съвременна обсерватория в орбита. Оглeдaлoто му е c диaмeтъp 6,5 мeтpa или пoчти тpи пъти пoвече oт това на ĸocмичecĸия тeлecĸoп " Хъбъл ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР