Насред очакванията за евентуална руска инвазия в Украйна руският президент

...
Насред очакванията за евентуална руска инвазия в Украйна руският президент
Коментари Харесай

Докато светът гледа към Украйна, Путин обърна поглед към Балканите

Насред упованията за възможна съветска инвазия в Украйна съветският президент Владимир Путин изпраща секретаря на Съвета за сигурност на Русия на Балканите, където Москва се пробва да резервира въздействие основно посредством своя съдружник Сърбия, оповестява " Асошиейтед прес ", базирайки се на отчети.

Вчера сръбските проправителствени медии оповестиха, че се чака Николай Патрушев да дойде в Белград през идващите дни за диалози с президента на Сърбия Александър Вучич. Москва не е направила изказване по отношение на пътуването на Патрушев.

Съобщава се, че акцент на диалозите ще са изказванията на Москва, че " наемници " от Албания, Косово и Босна се изпращат, с цел да се бият на страната на украинските държавни сили против проруските сепаратисти на фона на опасенията от съветско нахлуване.

Миналата седмица публични лица от Албания, Косово и Босна отхвърлиха тези изказвания, направени от съветския външен министър Сергей Лавров.

Има информация, че в Косово, Албания и Босна и Херцеговина се вербуват наемници, с цел да извадят Русия от равновесие, разгласи Лавров преди дни и добави, че Кремъл ревизира тези сведения.

Вчера Вучич свика среща на висшите чиновници по сигурността на Сърбия, които също са разискали отчетите за " наемници " от Балканите, които отиват в Украйна. В предишното десетки сръбски бойци са се били в Източна Украйна, само че на страната на проруските бунтовници, прецизира " Асошиейтед прес ".

Сърбия публично разгласи неутралитет в спора сред Русия и Украйна, криещ опасности от експлоадирането на огромна война в Европа. Въпреки това сръбските държавни медии изрично поддържат Москва в опълчването ѝ със Запада, разпространявайки безрезервно съветската агитация.

Независимо че публично се стреми към участие в Европейския съюз, Сърбия отхвърли да приведе външната си политика в сходство с 27-членния блок, като вместо това ускори своите политически, стопански и военни връзки с Русия и Китай.

Все по-автократичният Вучич, който е изправен пред общи парламентарни и локални избори на 3 април, стартира акцията си предишния уикенд, заявявайки, че до момента в който е на власт, Сърбия в никакъв случай няма да се причисли към НАТО и ще поддържа тесните си връзки с Москва и Пекин.

Като доказателство за укрепването на връзките сред двата славянски съдружника, Сърбия и Русия неотдавна образуваха " работна група ", чиято задача е да се бори с националните протести, известни като " цветни революции ", които висшите чиновници на сигурността на двете страни дефинираха като принадлежности на Запада за дестабилизиране на " свободните страни ".

Западни публични лица упрекнаха Кремъл в " зловредно " въздействие на Балканите, което е спомогнало за разпалването на вълна от шовинизъм, заплашваща да унищожи мира в Босна след войната от 1992-95 година, да възобнови въоръжения спор към Косово, което се отдели от Сърбия през 2008 година, и да докара до политически проблеми в страните членки на НАТО, Северна Македония и Черна гора.

Москва неведнъж отхвърля тези изказвания, макар че твърди, че Босна, Сърбия и Косово в никакъв случай не би трябвало да се причисляват към НАТО.

В момента Босна е в разгара на политическа рецесия. Вчера външните министри на Европейски Съюз организираха среща в Брюксел, на която разискаха способи за деескалация на напрежението и попречване на възможния разпад на етнически разграничената балканска страна. Босненските сърби, които имат поддръжката на Сърбия и Русия, заплашват да се отделят от федерацията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР