Насочваме инвеститори към райони с висока безработица, казва Стамен Янев100

...
Насочваме инвеститори към райони с висока безработица, казва Стамен Янев100
Коментари Харесай

Работим да има инвестиции и извън София

Насочваме вложители към региони с висока безработица, споделя Стамен Янев 100 % окуражени сме да осъществим задачата - 2 милиарда инвестиции за 2020 година Икономическият напредък ще е над 3% Има интерес за вложения в опазването на здравето България е притежател на наградата „ Екип номер едно за привличане на вложения за Централна и Източна Европа " Работим по 90 плана Автомобилният бранш у нас се трансформира във водещ
Стамен Янев е изпълнителен шеф на Българска организация за вложения от януари 2015 година Той е правист, специализирал в областта на сливанията и придобиванията, както и в региона на вложенията. Професионалният му път минава през огромните интернационалните консултантски компании, измежду които и българските подразделения на някои от четирите най-големи одиторски компании в света. Магистър по право от СУ „ Св. Климент Охридски “, Янев е специализирал европейско и британско право в ASSER College Europe в Холандия, University of Cambridge, University College London, European University Institute (Италия).

- Г-н Янев, коронавирусът се оказа ненадейно сериозен проблем, който към този момент нанася съществени вреди на световната стопанска система. Как виждате вие въздействието на казуса върху българската стопанска система? Как страхът от ковид ще се отрази на вложенията – в международен мащаб и в България?
- Няма по какъв начин случилото се в Китай през последните два месецада не се отрази на вложенията в световена мащаб и в България. Свободното придвижване на хора е изключително деликатна тематика сега и всеки се преценява със обстановката, и даже да има интерес и планове за насърчаване на бизнес в страната, вложителят би предпочел да изчака преди да предприеме работно посещаване. Наистина имаме образци на вложители от Азия, които не подхващат посещаване в България и Европа, тъй като не са сигурни, че ще бъдат признати. Считам, че би трябвало по-умерено и трезво да одобряваме обстановката с ковид.
- Има ли във вашата организация информация за вложители, които да са се отказали от проектите си да влагат в България и въобще в Югоизточна Европа?
- Към сегашния миг нямаме отказали се да влагат в България, договаряния водим непрекъснато и сме в непрестанен контакт с евентуални вложители от редица браншове. Oсновните браншове, които акумулират най-голям интерес, са производството на автомобилни елементи и индустриалната сфера. Нашите прогнози са, че ще има стопански напредък над 3% на Брутният вътрешен продукт, което приказва за стабилно, уравновесено и несъмнено развиване на българската стопанска система. Допълнително, в Българска организация за вложения постъпват огромен брой планове, свързани с преработващата индустрия, ИТ, изнасяне на услуги (BPO) и логистика. Голям интерес има и във високите технологии, услугите, и по-конкретно, осведомителните и информационни технологии, електроника, в това число здравна електроника и електротехника. Перспективен бранш е също по този начин опазването на здравето.
- Китай е най-сериозно изумен от „ нещастието " с Ковид-19. Страната съществено понижи износа и вноса си, затварят се индустриални мощности, в това число на международни колоси в индустрията... Може ли това да се трансформира в преимущество за Европа и съответно за България? Възможно ли е огромни международни производители да потърсят подизпълнители в България и района? Може ли страната ни да даде условия за това и може ли да ги предложи в къс интервал от време, с цел да реагираме на всевъзможни изследвания на вложители?
- Неслучайно прогнозите за развиване на стопанската система в международен мащаб не са доста позитивни. Започвам да слушам, че избрани компании, които разчитат на доставки от Китай, стартират да изпитват компликации със своите поръчки. Надявам се тази рецесия да не се отрази мощно на българската стопанска система. Не мога да преценява до каква степен всяка компания в България е подвластна от доставки в Китай, само че в случай, че нямаме толкоз огромни капиталови позиции към Китай, може и да не се отрази съществено. При актуалната геополитическа и икономическа обстановка към нас, България се отличава с извънреден капацитет за задгранични вложения бизнес-среда. Ние сме стопански и политически постоянни, както на Балканите, по този начин и на югоизточната граница на Европейски Съюз. Интересът на задграничните вложители към нас е непрекъснат. Забелязваме съответни бизнеси и бизнесмени да преориентират интереса си към България и можем да приказваме за лека наклонност в тази посока. Същевременно работим интензивно за в допълнение разширение на взаимните планове с нашите районни сътрудници и съседи, на Балканите и в Югоизточна Европа. Аз имах достойнството в края на предходната година да бъда определен за Регионален шеф за Източна Европа на Световната огранизация на организациите за вложенията, а достъпът на България до един сходен конгрес, в който членуват близо 200 организации от над 150 страни, несъмнено подвига профила ни като капиталова дестинация.
- Участвахте интензивно в церемонията по връчването на премиите „ Инвеститор на годината ". Как смятате, с какво наградените компании са съдействали за стопанската система на България? Само размерът на вложенията ли е значим? Кои са другите значими и сполучливи стъпки на инвестиращите у нас?
- Да, за четиринадесети път връчихме „ Оскарите " за вложения по време на тържествена гала и отличихме най-значимите планове, осъществени в България през миналата година. Официалното събитие се организира на 27 февруари 2020 година в зала 3 на НДК. В периода за номинации бяха получени  над  80 кандидатури от компании във всички сфери на стопанската система, автомобилостроенето, осведомителните технологии и опазването на здравето, изпратени от регионални администрации, общини и други Имахме особено подбрано жури, което след полемики и оценка по справедлива методика позволи до финала 19 компании, осъществили капиталови планове през 2019 година. Знаете ли, тази година беше извънредно мъчно да изберем спечелилите, взехме поради редица критерии, размера на направената инвестиция, брой новооткрити работни места, иницииране на положителни практики, свързани с превъзмогването на дефицита на фрагменти и позитивен имидж, съблюдаване на устойчиви бизнес практики и позитивна вероятност за развиване, както и внедряването на новаторски практики, основани на използването на нови софтуерни процеси. България сега е притежател на наградата „ Екип номер едно за привличане на вложения за Централна и Източна Европа " от Capital Finance International, това е с помощта на положителната ни работа с вложителите. „ Инвеститор на годината " е единствената премия, която страната дава на бизнеса и е самопризнание за това което вложителите вършат за българската стопанска система инвестирайки в нови технологии, за това, че дават опция за развиване на гениите в България, с цел да могат те да оперират на световните пазари.
- За тази година на вашата организация е сложена задачата да бъдат достигнати най-малко 2 милиарда лева вложения в България. Възможно ли е това? Няма ли разтърсената интернационално обстановка да се отрази на вложенията изобщо в международен мащаб, а оттова и на България? Къде сега се намира страната ни на картата на вложителите?
- В огромна степен ние сме добре уравновесена стопанска система. Силната ни част е обвързвана с това, че България е една от страните в Европейски Съюз, която може да предложи максимален интензитет на държавна помощ. Разчитаме на това, че към сегашния миг много компании са декларирали интерес за узаконяване. Имаме почти 90 плана по които работим. Работим интензивно, с цел да подобряваме тези числа и да привличаме още по-интересни планове. И през миналата година доказахме, че страната ни, като държавно управление и като администрация, може да отговори на потребностите на всеки вложител. Големият капиталов екип е основан от Министерство на стопанската система, събирайки най-хубавите специалисти, министри, зам.-министри от другите ведомства. Резултатът беше явен – България е на край с доста по-голяма страна, с цел да притегли сериозна инвестиция в автомобилната промишленост.
Настроени сме позитивно за 2020 година и сме окуражени да реализираме поставените цели. Екипът ще бъде предан на задачите и упоритостите повече от 100 %.
- Може ли да споделите с кои евентуални вложители се водят диалози сега? Какви положителни вести да чакаме в скоро или малко по-далечно бъдеще от Българската организация за вложения и от Стамен Янев?
- Както знаете, не можем да споделим имена на съответни компании, тъй като сме сключили съглашения за конфеденциалност, само че знаете доста добре че преговаряме с азиатски компании за определяне на производства на електрически коли и транспортни средства, акумулатори за тях, както и за големи вложения в областта на химическата промишленост, преработката на метали и авиоиндустрията. Надявам се скоро да можем да оповестим финални договорености с компании в тези промишлености.
- В момента се създават районни карти за развиване на бизнеса в България. Целта е да се насочват вложителите, при предпочитание от тяхна страна, да отиват освен в огромните градове и в богатите елементи на страната, само че и в по-малко развити и с по-евтина работна ръка региони. Виждате ли към този момент интерес към по-малките обитаеми места? Къде в този развой е Северозападна България, която е в дъното по икономическо развиване в Европейския съюз? Какви са стъпките на страната в привличането на вложители в „ слабите " региони?
- През 2019 година по Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ) БАИ е изготвила позитивни мнения и Министерство на икомиката (МИ) е сертифицирало 31 плана на обща стойност 400.43 млн. лева, като те имат капацитет да разкрият 2858 нови работни места. Инвестициите са най-вече в секторите: произвеждане, осведомителни технологии, депозиране и запазване на товари и машиностроене. Сертифицираните планове плануват и разширението на съществуващата активност в страната на към този момент одобрени български и интернационалните компании, което демонстрира доверието на вложителите в предвидимостта на бизнес изискванията и капиталовата среда в България. Това за нас е сигнал освен, че страната ни има голям капиталов капацитет, само че и че методът към увеличение на вложенията би трябвало да минава и през към този момент опериращите тук компании, избрали България като вярното място за развиване на своя бизнес. Сред компаниите, чиито планове са сертифицирани за разширение, са „ Ви ЕмУеър България " ЕООД, „ Кока Кола Юрпиън Партнърс Сървисис България " ЕООД, „ Акронис България " ЕООД, „ Престиж – 96 " АД и други. Данъчният режим, в комбиниране с съществуването на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разноски в Европа, ни подрежда измежду най-хубавите дестинации за бизнес и вложения. Освен това можем да кажем, че миналата година беше една от най-успешните за автомобилната промишлеността у нас. Наред с ИКТ, автомобилният бранш ще се трансформира във водещ в страната. Развитието му е излючително позитивно и все по-динамично. В промишлеността в страната има над 250 компании с над 65 хиляди заети. 90% от колите в Европа са с създадени елементи в България.
Миналата година част от вложенията бяха направени в региони с висока безработица, най-много в Северна България. Инвеститорите намират за атрактивна дестинация района с градове като Ловеч, Ботевград, Плевен, Враца и Русе. Тенденция в международния бизнес е стремежът към затваряне на индустриалните вериги на локално и районно равнище, което на процедура значи, че фирмите се пробват от ден на ден да притеглят след себе си и своите снабдители, както и да се нареждат оптимално покрай своите клиенти. Ние отчитаме тази наклонност и това е един от каналите, посредством които се опитваме да наложим от ден на ден България като положително място за вложения. Следва да отчитаме, че в нашия фокус е и развиването на нововъведенията и високите технологии. Подобен вид вложения не изискват огромни капитоловложения, само че в същото време носят огромна добавена стойност, като по този метод се създават качествени и новаторски артикули, които ни извеждат на световните пазари. Необходимо е време да забележим съответните резултати, в това число и на равнище статистика. В момента плановете в развой на узаконяване са над 70, най-вече в секторите произвеждане, осведомителни технологии, машиностроене, електроника, химия, предпазване и складирането на товари и други
Важното за нас е, че през предходната година стартираха планове в Северозападна България. Нещо, за което преди известно време единствено говорихме и хората си споделяха, че това е следващото заричане, което няма да се случи. Но истината е, че последователно такива региони също стават атрактивни както за задгранични, по този начин и за български вложители. Освен това българското законодателство разрешава на евентуалните вложители да употребяват 0% корпоративен налог, в случай че решат да влагат за район с висока безработица, като за интервала 2016 година - 2019 година в допълнение са вложени 168,507,460.46 лева, като размерът на налог за преотстъпване е 71,192,041.49 лева
Наблюдаваме и наклонност част от българите, които работят в чужбина, да се връщат.  Те откриват тук сигурност, имат визия за своето кариерно развиване и могат да живеят в естествени условия при своите близки.

 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР