Наскоро ви разказахме, че финландски инженери произвеждат електроенергия с пясък.

...
Наскоро ви разказахме, че финландски инженери произвеждат електроенергия с пясък.
Коментари Харесай

Еволюционно хрумване: Произвеждаме батерии за електрически коли от отпадна дървесина


Наскоро ви разказахме, че финландски инженери създават електрическа енергия с пясък.


Сега, още веднъж във Финландия, новатори извличат комплицирано химическо съединяване от дървесина, с цел да създават устойчиви акумулатори за електрически коли. И то единствено от отпадни артикули.

Преди към осем години огромен производител на хартия във Финландия осъзнава, че светът се трансформира.

Възходът на цифровите медии, свиването на хартиените издания и намаляващите кореспондеции по пощата са причина за спад на производството на хартия.

Stora Enso е финландска компания, работеща основно в бранша на целулозно-хартиената индустрия и един от най-големите притежатели на частни гори в света, описа bTV.

Много дърветата, които има, се трансформират в дървени артикули, хартия и опаковки.

Сега желае да създава и акумулатори – акумулатори за електрически транспортни средства, които се зареждат единствено за осем минути.

Снимка: iStock




Лигнинът – „ лепилото “ в дърветата

Компанията към този момент е наела инженери, които да проучат опцията с потреблението на лигнин. Около 30% от дървото е лигнин - според от типа, останалото значително е целулоза.

„ Лигнинът е лепилото в дърветата, което залепва целулозните нишки и поради който дърветата стават доста твърди “, изяснява Лаури Лехтонен, продуктов управител в Stora Enso.

Лигнинът съдържа въглерод. А посредством въглерода се стига до жизненоважен съставен елемент в батериите, наименуван анод. Литиево-йонната батерия в телефона ви съвсем несъмнено има графитен анод – графитът е форма на въглерода.

Инженерите на Stora Enso вземат решение, че могат да извличат лигнин от отпадъчната целулоза, която компанията създава. Те преработват този лигнин и стигат до въглерод и анод.

Фирмата си партнира с шведската компания Northvolt и възнамерява да създава акумулатори още през 2025 година

Снимка: iStock


Светът се отдалечава от изкопаемите горива

Все повече и повече хора купуват електрически коли и съхраняват сила вкъщи. С това се чака световният вкус за акумулатори да нарасне внезапно през идващите години. Според Лаури Лехтонен „ търсенето ще бъде просто умопомрачително “. А съгласно консултантската компания McKinsey светът се отдалечава от изкопаемите горива. Литиево-йонните акумулатори, на които разчитаме през днешния ден, значително зависят от нездравословните за околната среда промишлени процеси и минното дело. Освен това някои от материалите за тези акумулатори са токсични и сложни за преработване. Много от тях се доставят и в страни с неприятно отношение към човешките права.


Производството на синтетичен графит, да вземем за пример, включва нагряване на въглерод до 3000 C в продължение на седмици. Енергията за това постоянно идва от електроцентрали, работещи с въглища.

Търсят се устойчиви материали за акумулатори, които са по-широко налични, а съгласно новаторите те могат да се намерят в дърветата.

„ Всички акумулатори се нуждаят от катод и анод – позитивни и негативни електроди, сред които протичат заредени частици, наречени йони. Когато една батерия се зарежда, литиевите или натриевите йони да вземем за пример се трансферират от катода към анода, където се откриват като коли в многоетажен паркинг “, изяснява Джил Пестана, академик от Калифорния.

Снимка: iStock


Зрелищност в химията

Според него графитът е " зрелищен " материал, тъй като работи доста добре като благонадежден анод, който разрешава протичането на реакции.

Лехтонен възхвалява преимуществата на „ въглеродния аноден материал “, а Stora Enso го назовава Lignode.

Той не разкрива тайните на процеса, само че показва, че в този момент също се стига до нагряване на лигнина, само че не и до толкоз високи температури, колкото са нужни за производството на синтетичен графит.

Stora Enso, че литиево-йонните или натриево-йонните акумулатори могат да се зарежда единствено за осем минути. Бързото зареждане е основна цел за разработчиците на акумулатори за електрически транспортни средства.

„ Лигнинът е в действителност готин. Той е непряк артикул, който може да има доста евентуални приложения “, разяснява специалист от Университета в Рочестър, Ню Йорк.

Той обаче е песимистичен, че въглеродните аноди, получени от лигнин, могат да се конкурират в комерсиалната мрежа с графитните аноди.

Без в допълнение изсичане на дървета

Според Челси Балдино, откривател в Международния съвет за чист превоз - до момента в който лигнинът, употребен за производството на аноди, се извлича като непряк артикул от процеса на произвеждане на хартия, няма да бъдат изсичани спомагателни дървета, с цел да се вършат акумулатори.

Говорител на Stora Enso удостоверява, че все още целият лигнин, който компанията употребява, е „ непряк артикул от процеса на произвеждане на целулоза “. Той е безапелационен, че потреблението му не усилва броя на изсечените дървета.

Търговската жизненост на всички тези хрумвания следва да бъде потвърдена.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР