Наскоро публикуваната юнска икономическа прогноза на БНБ поддържа направения три

...
Наскоро публикуваната юнска икономическа прогноза на БНБ поддържа направения три
Коментари Харесай

БНБ поддържа прогнозата си за икономически ръст от 1%

Наскоро оповестената юнска икономическа прогноза на Българска народна банка поддържа направения три месеца по-рано разбор, в който се споделя, че упованията за растежа на Брутния вътрешен артикул (БВП) за 2023-а са за 1 % .

Основните причини за това в юнската прогноза са следните: " Това ще се дефинира най-много от прекосяването от позитивен към негативен принос на изменението на запасите в стопанската система.

Други фактори, които ще лимитират повишаването на икономическата интензивност в страната през 2023 година, са плануваното намаляване на държавното ползване в действително изражение, забавянето на растежа на частното ползване и запазването на негативен принос на чистия експорт.

Същевременно, след две поредни години на спад, чакаме през 2023 година вложенията в главен капитал да се покачат на годишна база основно заради заложеното в прогнозата техническо допускане за профила на асимилиране на средства от Европейски Съюз от страна както на обществения бранш , по този начин и на частния бранш ".

Ще напомним, че бюджетът на Асен Василев е разчетен при макрорамка с растеж от 1.8% на Брутният вътрешен продукт. Разликите с прогнозата на Българска народна банка са притеснителни. Защото от нивото на Брутният вътрешен продукт зависят и приходите в Консолидираната фискална стратегия. Не инцидентно във всички документи свързани с нея те се показват като % от Брутният вътрешен продукт.

Като цяло Брутният вътрешен продукт има три съществени съставния елемент, от които се въздействат равнищата на неговия растеж или спад. Това са потреблението, чистият експорт и вложенията. От прогнозата на Българска народна банка излиза наяве, че с първите два фактора нещата са неприятни. Специално за чистият експорт в юнската прогноза написа следното: " Перспективите пред растежа на външното търсене на български артикули и услуги през 2023 година се утежниха по отношение на прогнозата от март 2023 година заради следеното едва намаляване на икономическата интензивност на главните търговски сътрудници на България от еврозоната в края на 2022 година и при започване на 2023 година
 8,7% годишна инфлация през юни мери Национален статистически институт
8,7% годишна инфлация през юни мери Национален статистически институт

Инфлацията от началото на годината е 2.4%

Допусканията допускат растежа на външното търсене на български артикули и услуги да се забави до 2.0% през 2023 година (спрямо 7.1% през 2022 г.), след което да се форсира до 3.5% през 2024 година и 3.4% през 2025 година Според упованията на пазарните участници, през 2023 година цените в евро на интернационалните пазари на всички съществени групи първични материали ще се намалят по отношение на миналата година, само че част от цените ще останат по-високи спрямо 2021 година "

Що се отнася до вложенията там има огромен риск заради закъснение на законодателни и административни решения да загубим част от главния им мотор - европейските фондове. Допуснем ли това може да станем очевидци на по-лошо от предстоящото показване и на третия съставен елемент на Брутният вътрешен продукт. В този случай растежът му може да е по-малък от в този момент планувания от Брутният вътрешен продукт или изобщо да няма растеж със всички произлизащи от това негативи за бюджета. Тези опасности непосредствено са посочени в разбора на Българска народна банка.

" В допълнение съществуват обилни опасности за по-бавно от заложеното в прогнозата осъществяване на капиталови планове по НПВУ и за асимилиране на европейски средства, разнообразни от тези по НПВУ.

В кратковременен небосвод растежът на действителния Брутният вътрешен продукт на България е допустимо да е по-висок при по-слабо от заложеното в прогнозата намаляване на наличностите от ресурси в стопанската система и при по-слабо отрицателно влияние на включените в базисния сюжет характерни за страната фактори, които се чака да лимитират растежа на износа през 2023 година ", написа в разбора.
 МФ чака растеж от 1,8% и инфлация от 5,6%
МФ чака растеж от 1,8% и инфлация от 5,6%

Прогнозата на финансовото министерство е за недостиг от 3%

Що се отнася до инфлацията данните в прогнозата на Българска народна банка наподобяват оптимистично на фона на предходната година.

Годишната инфлация, измерена посредством хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ), се чака да се забави до 5.7% в края на 2023 година в резултат на спада на цените на енергийните артикули и по-слаби темпове на повишаване на цените на останалите артикули и услуги заради образуването на базов резултат по отношение на миналата година.

Очакваме средногодишната инфлация да възлезе на 8.7% , като в кратковременен проект натискът върху потребителските цени ще остане забележителен вследствие на лимитираното преместване от страна на компаниите на понижаващите се интернационалните цени на съществени селскостопански и енергийни първични материали върху крайните потребителски цени в среда на мощно потребителско търсене. Очакваме разноските за труд на единица продукция да продължат да нарастват със относително високи темпове в изискванията на дефицит на работна мощ и да оказват проинфлационно въздействие върху растежа на цените, изключително при базисните съставни елементи.
 Любомир Дацов: Висок недостиг значи висока инфлация
Любомир Дацов: Висок недостиг значи висока инфлация

Дефицит от 3% е политическа, а не експертна цел

В резултат на това в края на 2023 година най-голям позитивен принос за общата инфлация се чака да има базисната инфлация . Прогнозираме инфлацията при административно определяните цени и тютюневите произведения също да има относително висок позитивен принос за общата инфлация в края на 2023 година основно заради включените в прогнозата покачвания на цените на тютюневите произведения, ВиК услугите, електрическата енергия и топлоенергията. ", настояват от Българска народна банка.

Тук е значимо да се знае, че без значение от понижените по отношение на предходната година инфлационни стойности, те остават близо два пъти по високи от тези за Еврозоната. А това прави проблематично доближаването до Маастрихтските критерии за ценова непоклатимост, които са едно от изискванията за приемане в Еврозоната. Освен това Българска народна банка показва и опасности , които могат да доведат до по-висока от в този момент плануваната инфлация.

" Пред прогнозата за инфлацията доминират опасности за по-голямо повишаване на цените по отношение на базисния сюжет за целия планиран небосвод. Тези опасности са свързани с динамичността на интернационалните цени на съществени енергийни и селскостопански първични материали, както и с опцията за по-значително усилване на връзката сред номиналните хонорари за труд и крайните потребителски цени по отношение на заложеното в главния сюжет.
 Българска академия на науките: Висока инфлация - спънка за Еврозоната
Българска академия на науките: Висока инфлация - спънка за Еврозоната

Песимистична прогноза за държавните финанси

Освен това причина за реализирането на по-висока от плануваната инфлация е лимитираното преместване от страна на компаниите на пониженията на интернационалните цени на съществени първични материали върху потребителските цени в условия на мощно потребителско търсене. Други опасности произтичат от вероятността за по-големи покачвания на контролираните цени през целия планиран небосвод по отношение на заложените в прогнозата ", написа в разбора на Българска народна банка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР