Наскоро идентифицираната 512-годишна гренландска акула може да е най-старото живо

...
Наскоро идентифицираната 512-годишна гренландска акула може да е най-старото живо
Коментари Харесай

512-годишна гренландска акула може да е най-старото живо гръбначно в света

Наскоро разпознатата 512-годишна гренландска акула може да е най-старото живо гръбначно в света. Въпреки, че учените са разкрили 5.5-метровата риба в Северния Атлантически океан преди месеци, нейната възраст едвам неотдавна е разкрита в проучване, оповестено в списание Science.

Но до каква степен е надеждно това датиране? В публикация под заглавие "Не, учените не са откривали 512-годишна гренландска акула " изданието Live Science съобщи, че е мъчно да се направи такава оценка.

Гренландските акули имат най-дълга дълготрайност на живота от гръбначните животни, тъй че може би не е изненадващо, че тъкмо от този тип е най-старият действителен образец гръбначно животно. Но фактът, че това създание може да се е родило най-рано през 1505 година е незабравим. "Това несъмнено ни споделя, че това творение е извънредно и би трябвало да се смята за едно от най-старите животни в света ", съобщи морският биолог Юлиус Нелсън, чиито проучвателен екип учи дълголетието на акулата, представен от Inhabitat.



Гренландските акули (Somniosus microcephalus) населяват Арктика и Северния Атлантически океан и могат да доближат 7 метра дължина и тегло до 1200 кг по данни на Greenland Shark and Elasmobranch Education and Research Group (GEERG). Те са постепенно движещи се риби, плуващи с към 0.3 м/секунда и се срещат на дълбочина до 2800 м, оповестява GEERG. Те се хранят най-вече с риба, въпреки че са намирани и остатъци от елени, полярни мечки, лосове в стомаха на типа. За да се оправят с живота в мразовитите дълбоки води, живите тъкани на гренландските акули съдържат високи равнища на триметиламин N-оксид, което прави плътта им токсична. Но когато месото ферментира, то може да се употребява, известно в Исландия като ядене, наречено Kæstur hákarl.

Дали в действителност гренландските акули могат да преживеят няколко века, съгласно изследване, оповестено през август 2016 година в списание Science и което се напомня в този момент?



Но анализът на учените на 28 женски гренландски акули не разпознава нито една от тях да е на възраст над 500 години. Анализ на тъканта на очите допуска, че акулите могат евентуално да бъдат на 512, съгласно изследването. Но от прегледаните двете най-стари акули се правят оценка на 335 и 392 години.

За да дефинират възрастта на доста типове акули, учените употребяват костни структури като калцирани прешлени, разчитайки пръстените, които се образуват във втвърдената тъкан със застаряването на акули. Но гренландските акули са "меки " акули, чиито прешлени не се втвърдяват задоволително, с цел да се образуват издайническите възрастови маркери, тъй че учените прибягват до нов способ за установяване на какъв брой години са акулите, споделя Юлиус Нелсън, създател на проучването за акулите от 2016 година

Учените употребяват радиовъглеродно датиране за премерване на въглеродните изотопи всмукани от тъканите на окото на гренландските акули, прилагайки го на акули, хванати като съпътстващ улов, оповестиха създателите на проучването.

За да дефинират възрастта на акулата, учените употребяват математически модел, който проучва лещата и роговицата на окото на акулата и свързва размера на акулата с възрастта й. Гренландските акули порастват с към един сантиметра на година, което разрешава на учените да обмислен възрастта на съответен образец. Възможността за установяване на възрастта на този тайнствен тип акула е относително нова.

"Ихтиолозите са се опитвали да дефинират възрастта и дълголетието на гренландските акули в продължение на десетилетия, само че без триумф ", съобщи Стивън Кампана, специалист по акулите от Университета на Исландия. "Като се има поради, че тази акула е див звяр на върха на хранителната верига в арктическите води, е съвсем необикновено, че не знаем дали акулата живее в продължение на 20 или на 1000 години ".

Тъканта им демонстрира диапазон за възрастта на акулите — минимум на 272 години и до 512 години, а най-вероятно междинната дълготрайност на живота им е 390 години, споделя Нилсън.

"Важно е да се има поради, че има известна неустановеност с тази оценка ", разяснява Нелсън. "Но даже и да са в най-ниската част на изследваната възрастова група — минимум 272 години — това към момента прави гренландските акули най-дълго живеещите гръбначни, известни на науката ".

Както дълголетни да са гренландските акули даже не се приближават по дългоденствие до хидрите — сладководни полипи. Този скромен тип безгръбначни непрестанно регенерират личните си кафези и се счита, че могат да живеят постоянно при подобаващи условия.

Създанията, които плуват в дълбините на океана са извънредно сложни за наблюдаване в естествената им среда и към момента има какво да се научи за доста от типовете, въпреки и известни на науката в продължение на десетилетия — а гренландските акули не са изключение, съобщи Нелсън.

"Почти всичко в тяхната биология е мистерия ", заключава биологът.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР