Наскоро екип от учени- зоопсихолози от Великобритания извърши много интересен

...
Наскоро екип от учени- зоопсихолози от Великобритания извърши много интересен
Коментари Харесай

Експеримент: Как безмозъчната копърка се превръща в лидер

Наскоро екип от учени- зоопсихолози от Англия извърши доста забавен опит. От дребната рибка – копърка са отделили продълговатия мозък – това в действителност е главната част от мозъка на рибите. После оперираната риба пуснали в аквариум измежду риби от нейната порода. И прекомерно скоро безмозъчната копърка се трансформирала в...лидер!
С изключителна смелост и неблагоразумие рибката почнала да нападна много по- огромни обекти от нея, гонела всичко, което се изпречвало по пътя й...И най- забавното е, че останалите риби почнала да следват своя водач като имитирали придвижванията и дейностите му - изгубили изцяло личния си инстинкт за самозапазване. Всички копърки почнали да се подчиняват категорично на повредения безумен образец.

Тук би трябвало да напомним, че психиатрите повече от 100 години настояват, че към внезапните, революционните промени, като предписание, се стремят основно психопатите. Известно е, че повредените, психопатичните персони изпитват избрани компликации в живота си поради хаоса в своя вътрешен свят. Но те не признават това, изясняват го единствено с неправилното устройство на външния свят. Неистово желаят да го разрушат и да го построят още веднъж, съгласно своите персонални визии и правила.

Те изцяло не помнят кои са и от кое място са пристигнали и стартират да се изживяват като „ бащи”, „ спасители”, „ строители”, „ благодетели”. Те „ дават”, те „ решават”, те „ спасяват”. Те са вся и всьо! От тях стартира всичко на този свят. Самовластни, непогрешими, нагли, суетни, самовлюбени, изцяло самозабравили се водачи. При това не изключително интелигентни, зле възпитани и неведнъж едва образовани, въпреки и с дипломи. Но по тази причина пък единствени, неповторими, просто незаменими. „ Не мога в този миг да оставя страната! Какво ще стане с нея без мен?!”. При това подготвени да жертват и най- околните си, единствено и единствено да оцелеят, да бъдат на върха, единствени, нещо като месии. И освен това държат да внушат на поданиците си, че всяка смяна без тях е обречена, че всичко ще рухне, даже в случай че страната им е стигнала до дъното...

Освен всичко това, обичат да се показват и като неразделна част от народа. Смесват се с тълпата, изключително добре се усещат измежду по- едва образованите. Интелигенцията ги нервира, изключително по- изявената й част. Постоянно играят, лицемерят, демагогстват, кокетират: „ Аз съм просто един от вас... Вие сте елементарни, и аз съм елементарен! Нищо повече!” И постоянно се държат несъответстващо. Тоест, своята аномалия те оправдават с външните фактори, не признават своето същинско, действително положение.

Просто не са в положение да го схванат и проучват. Критика не търпят. Няма самоанализ, самооценка. Направо са безгрешни. Винаги някой различен им е отговорен. И в сериозни обстановки бива рискуван от тях. Защото другите постоянно бъркат, само че те в никакъв случай. Знаят и могат всичко! Макар некадърността да им е толкоз огромна, че могат до доведат всяка страна до същинска злополука.

От историята знаем, че в интервали на обществени разтърсвания се случва по този начин психопати да поемат властта, тъй като нормално са упорити, нападателни, безжалостни. Ленин беше споделил, че поради щастието на една десета от човечеството / от новия човек- болшевик!/ си коства да се жертват останалите девет десети. И за жалост безмозъчните му почитатели одобриха тази безумна концепция и започнаха да я реализират!

Бележитият френски психолог, антрополог и социолог Гюстав Лебон / 1841 -1931/ твърди, че: „ Убедеността в личната справедливост може елементарно да хипнотизира обкръжаващите, да популяризира гладко и най- рисковата психическа болест.”

А антична еврейска сентенция гласи: „ Героите и бандитите се пекат от едно и също тесто.” Примерите в действителност са доста...

Огнян СТАМБОЛИЕВ за Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР