Наскоро администрацията на САЩ въведе политика на нулева толерантност, която

...
Наскоро администрацията на САЩ въведе политика на нулева толерантност, която
Коментари Харесай

Администрацията на Тръмп раздели хиляди деца от родителите им, потърсили убежище

Наскоро администрацията на Съединени американски щати вкара политика на " нулева приемливост ", която докара до разделянето на деца от родителите им, потърсили леговище в Съединени американски щати, откакто са пресекли границата нелегално. Информацията за деца, държани в затворени центрове, провокира вълна от публично неодобрение и накара Тръмп да се оправдава, че това са политики, въведени от демократите. Което не е правилно.

Според " Вашингтон икзаминър " администрацията може да задържи до 30 000 малолетни незаконни имигранти до края на лятото, съгласно преценката на източник от министерството на опазването на здравето. По негови думи до момента 11 500 деца са затворени.

В петък министерството на националната сигурност удостовери, че в последните шест седмици 2000 деца са били разграничени от родителите си на границата. През уикенда " Асошиейтед прес " сподели фрагменти от център в Тексас, където има 1100 души, измежду които 200 непридружени малолетни – които са държани в кафези. Сградата на някогашен супермаркет Уолмарт в Браунсвил, Тексас, е превърната в център за задържане, където в този момент се намират 1400 момчета. В Ел Пасо се слагат палатки, където да бъдат заведени още деца.

BREAKING: Border Patrol @CBP just gave us this video of the detention facility we toured yesterday in McAllen, Texas. We weren't allowed to bring in cameras, or interview anyone. To be clear: this is government handout video. pic.twitter.com/Zjy80qIZFZ
— David Begnaud (@DavidBegnaud) June 18, 2018

От правозащитната организация Women`s Refugee Commission описаха, че на 16-годишно момиче му се е наложило да сменя памперсите на друго дете и да научи останалите в центъра по какъв начин да се грижат за по-малките, и че държавни чиновници се карат на петгодишни, които си играят в клетките.

От Американската академия на педиатрите свидетелстват, че в различен лагер им е било неразрешено да допрян, прегърнат или утешат плачещи деца, без значение в какво положение са те. Академията назова политиките на Тръмп " принуждение над деца ", което може да докара до трайни физически и душевен контузии, откакто държавното управление отвори три лагера за деца на възраст под 5 години.

Множество медии описаха и за други ужасяващи случки: мъж от Хондурас се е самоубил ден, откакто е бил разграничен от жена си и тригодишното си дете. Жена от Хондурас твърди, че федерални чиновници са лишили детето ѝ, до момента в който го е кърмела.

 Администрацията на Тръмп раздели хиляди деца от родителите им, потърсили леговище
© Reuters

Някои родители биват депортирани, до момента в който децата им остават в Съединени американски щати. В подобен случай единствената опция е член на фамилията, живеещ в Съединени американски щати, да вземе детето, или самото дете да бъде върнато на управляващите в родината си, а те да го върнат на родителите.

Тези практики отприщиха голямо отвращение. Бившата Първа дама Лора Буш назова дейностите на администрацията " аморални " и " жестоки " в послание във " Вашингтон пост ", а Бил Клинтън съобщи, че децата не трябва да бъдат употребявани като " инструмент за договаряния ", всички живи някогашни Първи дами също се изрекоха срещу. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо разгласи, че готви дело по въпроса, федерален арбитър одобри желае на Американския съюз за цивилен свободи против разделянията на границата. Републиканци, последователи на президента, също осъдиха дейностите на администрацията. Дори някогашната съветничка на Тръмп Келиан Конуей сподели пред Ен Би Си, че " никой не харесва тези политики ".

Какво прави администрацията на Тръмп

От 2014 година насам стотици хиляди деца и фамилии побягнаха към Съединени американски щати поради мафиотското принуждение в Ел Салвадор, Гватемала и Хондурас. Според Белия дом нарушители и каналджии се възползват от разпоредбите за предоставяне на леговище, като пътуват с деца, които не са техни, и президентът желае да приключи тези практики.

По времето на Обама фокусът на държавните служби бе да депортират рисковите лица – членове на ганстерски банди, хора, които са опасност за националната сигурност, и нарушители. Указите на Тръмп от 2017 година обаче не включват предпочитан лист за депортиране. През април тази година основният прокурор Джеф Сешънс разгласи началото на " политика на нулева приемливост ".

 Администрацията на Тръмп раздели хиляди деца от родителите им, потърсили леговище
© Reuters

Сега чиновниците на министерството на националната сигурност пращат в ръцете на министерството на правораздаването всички пълнолетни арестувани, " за които се счита, че са направили каквото и да е закононарушение, в това число нелегално прекосяване на границата " - което нормално се санкционира с депортация. Процедурата за нея е улеснена, защото към този момент няма приоритет да се прогонват първо сериозните нарушители.

Децата, арестувани от министерството на националната сигурност, се пращат в Службата за пренастаняване на бежанци към министерството на опазването на здравето, където прекарват приблизително 51 дни, преди да бъдят пратени за развъждане от така наречен " спонсори " в Съединени американски щати. Правителството е задължено да прати децата при техни родственици, в случай че такива има в страната, даже те да живеят в нея нелегално. Близо 85% от " спонсорите " са родители или близки родственици. Децата, които нямат при кого да отидат, остават в домовете, до момента в който се откри човек, на който да бъдат поверени.

Виновни били демократите

Изправен пред вълната от отрицание, Тръмп заложи на изпитаната си тактичност – да каже, че демократите са отговорни и да ги призове да работят дружно с републиканците по нови закони за миграцията – Конгресът към момента не е одобрил заплащанията за стената на границата с Мексико и стягането на законната имиграция.

Същият рефрен бе подхванат и от основния прокурор Джеф Сешънс, който сподели, че " Ако построим стена, в случай че приемем малко закони, в случай че затворим някои малки врати, няма да се изправяме пред такива ужасни избори ".

Президентът настоя още, че политиките за делене на фамилии са дело на демократите от времето на Барак Обама – което не е правилно. Администрацията на Тръмп реши да упреква в нелегално влизане в страната всеки, минал границата, с цел да изиска леговище. Пак тя реши тези каузи да се водят в наказателни съдилища, вместо първо да се оцени имат ли право хората на бежански статут.

 Администрацията на Тръмп раздели хиляди деца от родителите им, потърсили леговище
© Reuters

Още през март 2017 година тогавашният министър на националната сигурност Джон Кели загатна концепцията за делене на фамилиите с концепцията " да спре придвижването по тази извънредно рискова мрежа ". Висшият консултант на Тръмп Стивън Милър също е казвал пред медиите, че използването на " нулева приемливост " е " простичко решение на администрацията ". Действията по нея започнаха през април и тя визира всички пълнолетни, без значение дали имат деца. Децата обаче не могат да бъдат съдени дружно с родителите, тъй че те биват отделени и това води до внезапния скок в разделянето на фамилиите.

Няма закон или съд, който да задължава администрацията да работи по този метод, още повече, че в първите 15 месеца от ръководството си тя освободи близо 100 000 мигранти, арестувани на границата, измежду които над 37 500 самотни малолетни, написа " Вашингтон пост ". Сега обаче всички чиновници на президента отхвърлят, че концепциите и приложението са техни.

Тръмп разгласи през вчерашния ден, че ще поддържа който и да е от подготвяните имиграционни закони и че разделянето на фамилиите " наподобява зле ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (758)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР