Нашият език има възможности, които днес не употребяваме в пълната

...
Нашият език има възможности, които днес не употребяваме в пълната
Коментари Харесай

Виктория Бешлийска: В остарелите думи има повече енергия и красота

 фотография: Лозина Владимирова
" Нашият език има благоприятни условия, които през днешния ден не използваме в цялостната им мощ . Интересът към езика е в кръвта ми. Дойде миг, в който почувствах нуждата да предам искрата нататък ". 

Това показа пред БНР Виктория Бешлийска, създател на романа " Глина ", който се трансформира в една от най-четените книги през 2021 година. Преди повече от месец излезе и " Словник " - речник - дневник с 90 остарели думи. 

Виктория е: 

" Повечето намирам в книгите, в научна литература, писани в остаряло време преди повече от половин век. Най-хубавата дума, която открих тази година, е думата " гьоргия " . Тя значи " чудноватост ". Не съм я чувала, прочетох я, само че се надявам някой някъде да я произнася ". 

В предаването " Хоризонт за вас " Виктория Бешлийска акцентира, че чуждиците са нещо естествено и част от езика ни :  

" Особено чуждиците, свързани с цифровата среда и технологиите, навлизат с бързи темпове и няма по какъв начин да им противостоим. Въпросът е да не подменяме ненужно с непознати думи думите с нормална приложимост в всекидневието ни. И дано си припомняме остарелите думи, в тях има доста повече сила и хубост ". 

Интервюто с Виктория Бешлийска можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР