„Нашият дебат с Русия напусна рационалното русло и минава в

...
„Нашият дебат с Русия напусна рационалното русло и минава в
Коментари Харесай

Петър Стоянов: Всички обичаме Русия, но трябва да се вземат политически решения

„ Нашият спор с Русия напусна рационалното русло и минава в едно чисто прочувствено русло - за ли сме или срещу Русия, обичам или не обичам Русия. Това е безусловно ялов и малоумен спор. Можеш да обичаш Русия и всички ние си обичаме Русия, сега сме изправени обаче пред политически избори “, съобщи президентът на България Петър Стоянов в „ Тази заран “ по бТВ.

Според него „ малко повече решителност “ в нашите връзки с Москва няма да навреди, а даже ще помогне.

„ Нашият български интерес би трябвало да бъде отстояван и колкото сме по-категорични, толкоз по-малко двусмислени ще бъдат нашите връзки с Русия “, счита Стоянов.

Две визии преобладават интернационалните връзки – „ резистентен мир в света посредством разпространяване на демокрацията. Другата идея е за сфери на въздействие “, означи Стоянов.

Според него България би трябвало да поддържа първия метод в интернационалните връзки.

Стоянов счита, че Кисинджър не е бил свестен, когато е предложил Украйна да направи териториални отстъпки, с цел да постави завършек на войната с Русия.

Стоянов направи и паралел сред войната на Русия с Украйна и влошените връзки сред България и Северна Македония.

„ Няма да имаме време да приказваме съществено. Казусът е толкоз сериозен. Няма да имаме време да приказваме съществено за Северна Македония, само че се блазня да кажа нещо, което отново няма да прозвучи лицеприятно за доста нашенски политици. Това, което се случва в Украйна, ни дава един доста явен образец. Войната в Украйна беше акт, който подпечата концепцията за украинско национално съзнание. Казано по-просто, в случай че не всички украинци до тогава нямаха съзнанието, че са украинци, обособена нация, след тази война, повярвайте ми, те към този момент получиха това схващане. Оставям встрани детайлите по дебата със Северна Македония, съсредоточен единствено върху тона, който употребяват наши политици и наши общественици във връзка с Северна Македония - престанете с враждебния и провокационен звук “, сподели Стоянов.

„ Разбира се, България в никакъв случай няма да разгласи война на Македония. Това е полуда, само че този провокационен и неприятелски звук разрешава на запад от нас да се сътвори една нация от хора, които откровено ще стартират да ни ненавиждат. Ако би трябвало да се направи паралел, това е паралел и това е предизвестието, което аз насочвам “, добави вторият президент на България.

Вижте целия диалог във видеото.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР