Нашето законодателство предвижда личните пенсии да могат да преминават в

...
Нашето законодателство предвижда личните пенсии да могат да преминават в
Коментари Харесай

Наследствена пенсия - кой я получава и в какъв размер?

Нашето законодателство планува персоналните пенсии да могат да минават в наследствени. Изключение вършат обществените пенсии за напреднала възраст и неработоспособност, тези за гражданска неработоспособност и персоналните пенсии. В тази публикация представяме кой има право на наследствена пенсия , какъв е редът за нейното получаваме и по какъв начин се дефинира размерът й.
Кой има право на наследствена пенсия?
Право за приемане на наследствена пенсия имат децата и преживелият брачен партньор при избрани условия. Отказът от завещание не лишава лицата от наследствени пенсии, както и приемането на наследствена пенсия не се смята за приемане на завещание.

Децата имат право да получават наследствена пенсия до навършване на 18-годишна възраст, а след навършването ѝ, в случай че учат – за периода на образованието, само че не по-късно от навършването на 26-годишна възраст, както и над тази възраст, в случай че учат и в случай че са неработоспособни.

За неработоспособни се смятат наследниците с избрана от ТЕЛК 50 и над 50 на 100 трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане.

Право на наследствена пенсия имат както родените в брака, по този начин и извънбрачните и осиновените деца.
Получаване на наследствена пенсия от умрял съпруг
Придобиването на право за приемане на наследствена пенсия от умрял брачен партньор се получава от наследника  5 години по-рано от възрастта му за придобиване на право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по общия ред или преди тази възраст, в случай че е инвалид.
Срок за подаване на документи за наследствена пенсия
Срокът за подаване на документи за наследствена пенсия се дефинира според член 94, алинея 1 от КСО. Той гласи, че пенсиите и добавките към тях се отпускат от датата на придобиване на правото, в случай че заявката с нужните документи е подадено в 2-месечен период от тази дата. Ако документите са подадени след приключване на 2-месечния период от придобиване на правото, пенсиите и добавките към тях се отпускат от датата на подаването им.
Ред за приемане на наследствена пенсия
Лицата, които имат право на наследствена пенсия би трябвало да подадат следните документи в териториалното отделение на Национален осигурителен институт по непрекъснат адрес на умрелия:
Удостоверение за наследници. Молба за приемане на наследствена пенсия.
Удостоверението за разпределяне на наследствена пенсия се издава в период от 7 работни дни.

Адресите и телефоните на териториалните поделения на Национален осигурителен институт в страната може да намерите тук: https://www.noi.bg/kontakti/teritorialni-podeleniq-na-noi/
Размер на наследствена пенсия
Наследствената пенсия се дефинира в % от полагащата се персонална пенсия на умрялото обезпечено лице по следния метод:
при един правоприемник – 50%; при двама наследници – 75%; при трима и повече наследници – 100%.
Наследствената пенсия се отпуска общо на всички лица, които имат право на тази пенсия и се разпределя поравно сред тях.

В случай, че двамата родители (осиновители) са умряли, децата имат право на наследствена пенсия, размерът на която се дефинира от сбора на пенсиите и на двамата.

Минималната наследствена пенсия за всеки правоприемник не може да бъде по-малка от 75 на 100 от минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст, която за 2024г. до 30 юни е 523,04лв. и след 1 юли става 580,57лв. Това значи, че до 30.06.2024г. минималната наследствената пенсия е 392,28лв., а след тази дата ще бъде 435,43лв.

Максималният размер на получаваната наследствена пенсия е в размер на 3400 лв..

Вижте също: Къде в Европа взимат най-хубави пенсии и от каква възраст?
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР