Нашенци са изкупили всички златни монети от една четвърт и

...
Нашенци са изкупили всички златни монети от една четвърт и
Коментари Харесай

Луднахме да купуваме златни монети и кюлчета

Нашенци са изкупили всички златни монети от една четвърт и една десета тройунция. Освен това поради коронакризата потребителите у нас прибраха голямо количество от възпоменателните монети на Българска народна банка като „ Св. св. Константин и Елена ”, „ Св. Наум ”, „ Св. Петка ”, „ Антим I ” и други. Това демонстрира сериозен инвеститорски интерес, разяснява пред " Монитор " шефът на дирекция „ Злато и нумизматика ” в ПИБ доктор Валентина Григорова-Генчева.

Коронавирусната пандемия промени фрапантно доставките на злато. Има забавени поръчки от края на февруари чак до началото на май. Заради ковид значително рафинерии затвориха, в това число тези в Швейцария, които обезпечават огромна част от обработеното рафинирано и отсечено под формата на кюлчета злато. Отказани поръчки обаче няма. Вместо това търсенето е високо и то докара до липса на кюлчета от 50 и 100 грама, а в даден миг прекомерно дребни количества от кюлчетата от 2 грама.

„ Всичко се купуваше на вторичния пазар, не директно от рафинериите, и това докара до по-високи продажни цени ”, изясни Генчева. По думите й в този момент има голям интерес както от частни вложители, по този начин и от централни банки като тези на Русия и Турция, и от огромни капиталови фондове в Европа и Съединени американски щати.

По-големите вложители не престават да купуват кюлчета от 100 и 50 грама, настрана се прави и спомагателен самостоятелен импорт за кюлчета от 250 грама, 500 грама и даже 1 кг. През март и април една трета от продажбите на благородни метали се реализира през уеб страницата за е-търговия.

Ситуацията се възстановява, само че пазарите не са в нормалното си положение. Рафинериите и монетните дворове не могат да се оправят със закъснелите доставки. Така контрактувани за началото на април монети ще получим чак при започване на юли. Традиционно търсената от българите златна монета от 20 френски франка, известна като Наполеон, към момента не може да бъде доставена. Очакванията са до началото на август всички забавени доставки към България да се изпълнят.

За последните седмици златото се продава за към 1750-1760 $ за тройунция. Последно такива високи равнища са достигнати през 2011-2012 година, когато цената е била сред 1800-1900 $. „ Обикновено се движим на талази от 10 години. Единият пик беше 2010-2012 година Логично е в този момент да влизаме в нов върхов миг на пазарите за злато който би трябвало да обхване идващия 2 - 3-годишен интервал ”, изясни тя.

За последните шест месеца цените в евро са скочили с 15 на 100, а за миналата година - с над 25%. На 9 и 12 март пък се регистрират безспорни пикове на ежедневни продажби на златото в международен мащаб. На 9 март индикаторът доближава 1 милиарда щатски $ за ден, а на 12 март - 1.5 милиарда $ международна търговия.

Възходът в цената стартира още през 2018 година заради удобното развиване на международната стопанска система. В последните няколко седмици пък се появи разлика сред 1680 и 1770 $ за тройунция. Това сподели трейдърът Илиян Илиев за „ Монитор ”.

По думите му след такова придвижване цената обръща посоката си, само че няма гаранция, че това ще се случи поради неразбираемата икономическа конюнктура. Дори да има спад, той ще е в границите на долната граница от 1680 $. Ако пък цената тръгне нагоре, то надали тя ще стигне равнища от 1900 $ до края на годината. „ 40-50 $ разлика в цената е сериозна - мъчно е да се планува дали ще има продължение на това придвижване ”, счита Илиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР