Нашенските законотворци все остават неразбрани. Движенията им са ту наляво,

...
Нашенските законотворци все остават неразбрани. Движенията им са ту наляво,
Коментари Харесай

Колко ли криворазбани са бюджетарските промени в Закона за туризма?

Нашенските законотворци все остават неразбрани. Движенията им са ту наляво, ту надясно и нормално се озовават в обстановката на една детска приказка, която приключва с...прясно.

Ярка илюстрация на тази им „ неразбраност “ е вихрещия се към този момент трети ден скандал към второто четене на Закона за държавния бюджет. И по-точно - към текстовете, препоръчани от парламентарната бюджетарка на ГЕРБ Менда Стоянова и сътрудника й от "Обединени патриоти " Валери Симеонов. Предложения, които умерено можеха да бъдат озаглавени "Анти Booking " и "Анти Airbnb ".

Идеята на двамата вносители е семпла: посредством категоризирането (според процедурите и разпоредбите на Закона за туризма) на всички жилища и къщи, отдавани чартърен посредством сходни платформи, и вкарването им в специфичен указател, със свободната конкуренция на хотелите и хотелските комплекси е завършено. Просто в България е по този начин: където в случай че искаш никой да не ти мъти водата, обзаведи го с държавна регулация и си гледай рахатлъка. Или най-малко по този начин си мислеха "едни жители ".

В интерес на истината, в случай че вносителите на скандалните ремонти можеха да върнат международния часовник с 10-15 години обратно, номерът им можеше и да мине. Защото по това време смарт телефоните към момента бяха разкош, а самолетите на лоукост фирмите "бръмчаха " основно над Южна Америка, Африка и Азия.

Днес обаче друго. Ако отрежеш опциите на десетките платформи като Booking " и Airbnb да оферират по 40-50 различни разновидността за нощуване в едно обитаемо място - с положително качество и на налични цени - всеобщият екскурзиант просто те не помни като дестинация. А не помни ли те той - не помнят те и общодостъпните самолетни компании. И след това какво се случва с градските заведения за хранене и питейни заведения? Ами със селския и екологичния туризъм? Ами с винените турове и почитателите на тридневните купони по планини и морета, известни в бизнеса като "дълъг уикенд "?

И чудото се случи. А Валери Симеонов и Менда Стоянова осъзнаха, че сметките им се оказаха по-криви и от крив макарон. След което... пробвайки се да излязат от личния си капан, скочиха в различен - още по-собствен!

Те не желали да вкарват никой в регулация, не били срещу платформите за споделено посещение, а медиите, браншовиците и необятната общност нищо не били разбрали. И по тази причина скачали като ужилени.

Според Валери Симеонов нищо не било решено дефинитивно, тъй като още се умувало по какъв начин тъкмо да се подходи.

"Целта е обгръщане на огромна категория туристически обекти, които са напълно в сивия бранш и не заплащат и една стотинка налози, за разлика от останалите. Идеята е да се ограничи противозаконното осъществяване на комерсиална активност ", съобщи той в коридорите на Народното събрание. След това напомни, че преди година е бил вносител на законопроект, изискващ апартхотелите да заплащат налог. А най-после прикани медиите "да не пазят гневно тези, които нарушават закона, който би трябвало да е идентичен за всички! "

За какви тъкмо нарушавания става дума обаче, не е доста ясно защото при отдаване чартърен от физически лица на жилища се дължи налог върху прихода на наемодателя. Той е в размер на 10%, а ставката е избрана със закон.

За плоския налог ни е мисълта. Тоест - за гордостта на ръководещите, част от които не престават да са и Валери Симеонов, и партия НФСБ, и обединението "Обединени патриоти ".

И за Закона за ограниченията против изпирането на пари, предназначен по волята на законодателя, да брани страната от сивата стопанска система и нейната черна "посестрима ". Доколкото ни е известно (а на "БАНКЕРЪ " в тази сфера са му известни ужасно доста неща, в това число и нелицеприятни интимности), тъкмо тези платформи признават заплащания единствено и само по банков път.

Всъщност, тук можем да "притурим " и още два нормативни акта - Законът за локалните налози и такси и Законът за локалното самоуправление и локалната администрация. Според нашето непретенциозно мнение, те дават право на общините да си съберат полагаемото им се до стотинка. Така че няма за какво други да носят отговорността за бездействието им.

Колкото до екстравагантното опрощение на Валери Симеонов, че повода за предлагането била "чрез тази смяна да се желае пречистване на интернет достъпа до тези платформи, в случай че в тях редовно се появяват нерегистрирани парцели "... Ако не внимание, то сигурно не заслужава коментар.

Колежката му Менда Стоянова, като един прецизен пазител на режимите за пълнене на държавната хазна, се опита да "подпре " сътрудника си Симеонов с експертно мнение: измененията се отнасяла основно за тези, които не плащали налози и това бил метода те да бъдат дисциплинирани. Тя е на мнение, че потебителите на онлайн платформите за настаняване, нямало да бъдат наранени и по тази причина текстът за интернет пречистване не трябвало да отпада.

"В момента за една касова записка Национална агенция за приходите може да запечата краткотрайно един обект, а това не може да се случи, в случай че някой различен не извършва закона. Тъй като това е един нов бизнес в България. Още повече, че този бизнес при всички случаи над 90 % се реализира онлайн, няма по какъв начин да не работим за регулирането му. Това е методът, по който се опитваме да го създадем ", уточни Стоянова. И добави:

„ Искам да успокоя всички хора, които вършат този бизнес, че нямаме за цел да усилваме тяхната административна тежест. Нещо повече - съгласно сегашния Закон за туризма всички те са длъжни, преди да реализират тази активност, да се категоризират и впишат в националния указател за местата за настаняване. Сега ще ги освободим от опцията, от задължението да се категоризират и ще остане единствено вписването им в регистъра за хотелските настанявания “.

Що се отнася до съмненията, че тези оферти са лобистки и са изгода на хотелиерите, Менда Стоянова гордо дефинира себе си като "Лобист за бюджета ".

Какво да прибавим в умозаключение?

Ами единствено няколко неща.

Първо - планът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет, импортиран от Валери Симеонов и Менда Стоянова е противозаконен, тъй като няма нищо общо със Закона за нормативните актове (с опрощение за повторенията) и с Правилника за организацията и активността на Народното събрание. Просто няма финансова аргументация, няма публично разискване, няма... нищо.

И второ - даже и най-прекрасни да са предложенията на Валери Симеонов и Менда Стоянова, мястото им не е в преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет, защото в тях няма и половин дума за материята, която той урежда.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР