Населението на Китай намалява. В страната живеят 1,4 милиарда души

...
Населението на Китай намалява. В страната живеят 1,4 милиарда души
Коментари Харесай

Китай ще загуби половината от населението си до края на века и това ще е катастрофално

Населението на Китай понижава. В страната живеят 1,4 милиарда души - съвсем един на всеки пет души на Земята, само че съгласно Националното статистическо бюро на Китай популацията на страната се е свило през 2022 година, с почти 850 000 души, написа Business Insider.

Това е единствено началото на намаляването на популацията на страната. Тази година Индия се чака да надмине популацията на Китай, а след няколко години ще надмине и популацията в трудоспособна възраст на страната - сред 20 до 69 години. По калкулации на Организацията на обединените народи, в случай че раждаемостта в Китай остане на ниското си равнище и страната, страната ще загуби близо половината от популацията си до края на този век, което ще значи стесняване с почти 700 милиона души.

Ръстът на популацията в трудоспособна възраст през последните няколко десетилетия разреши на Китай да се трансформира във фабриката на света - над 70% от слънчевите панели, 60% от селскостопанските машини и 25% от роботите са конструирани с съставни елементи от китайски снабдители.

Затова намаляващото население на Китай в трудоспособна възраст има голямо значение и ще окаже влияние международната стопанска система. Това също е предвещание за Съединени американски щати и Европа: в случай че не трансформират намаляващата си раждаемост, ги чака същата икономическа орис като Китай.

Десетилетия наред коефициентът на раждаемост в Китай понижава, което забавя растежа на популацията на страната. През 2022 година той доближи най-ниското записано равнище, 1,1 деца на жена. Китайската политика за едно дете, която лимитира двойките, не е единствената причина. Когато политиката за едно дете беше приложена в цялата страна през 1980 година, коефициентът на раждаемост към този момент беше понижен до 2,6 от повече от 6 деца на жена през 1970 година През 1991 година падна под 2,1 деца на жена, равнището, належащо за поддържане на устойчиво население през време.
 Индия може би към този момент е надминала Китай и е най-населената страна в света
Индия може би към този момент е надминала Китай и е най-населената страна в света

Според оценки на самостоятелни организации

Ситуацията тревожи китайското държавно управление - страната реши да смекчи ограничаващата си политика за едно дете през 2016 година Китайското държавно управление стартира да предизвиква своите жители да имат до три деца с парични тласъци, отстъпки за недвижими парцели и продължен отпуск по майчинство. Но наподобява тези старания са несполучливи.

За разлика от доста развити западни стопански системи, Китай и страните Азия не употребяват имиграцията, с цел да компенсират намаляващата раждаемост. Делът на мигрантите като % от общото население в Япония през 2020 година е единствено 2%. В Индия той е бил 0,3%, а в Китай е едвам 0,1%. На процедура е невероятно чужденците да получат китайско поданство.

По-малко деца и по-малко мигранти значат по-малко служащи в дълготраен проект. Прогнозите на Организация на обединените нации допускат, че работната мощ в Китай ще се свие много през идващите години - повече в сравнение с във всяка друга страна.

Това е голямо предизвикателство за проектите на Си Дзинпин да трансформира Китай в най-голямата стопанска система в света и преобладаваща суперсила.

Намаляването на работната мощ не ще навреди на стопанската система на Китай. Последиците ще обиден и Съединени американски щати и Европа. През идващите десетилетия китайската стопанска система няма да усили темповете на световен напредък, както в до момента. Растежът на продуктивността в страната също може да стагнира.
 Какъв ще е растежът на стопанските системи на Съединени американски щати, Китай и Япония през 2023 година
Какъв ще е растежът на трите най-големи стопански системи в света през 2023 година

Прогнозата на Организация на обединените нации

Европа е изправена пред същата демографска обстановка като Китай - популацията на континента ще намалее с 21%, или 157 милиона души, до края на века. Нигерия е на път да изпревари Европа като третата най-голяма работна мощ по-късно този век.

Сред днешните най-големи стопански системи единствено Съединени американски щати ще е с позитивен приръст на популацията, въпреки и на доста ниски равнища, тъй като една трета от популацията на Съединени американски щати - над 100 милиона души - ще бъдат мигранти, както и техните деца, родени в Съединени американски щати.

Недостигът на хора не е нереална опасност. Има действителни последствия. Много компании към този момент са изправени пред огромни провокации при запълването на свободните си позиции, изключително в основни промишлености като опазване на здравето и обучение. През идващите години и в Китай, и на Запад ще е все по-трудно да се намират служащи. Липсата на машинисти, учители, инженери, лекари, пожарникари, медицински сестри и програмисти ще има по-далечни последствия в бъдеще. С по-малко чиновници фирмите ще създават или работят по-малко, което ще докара до по-малко продажби, по-малко стопански напредък и в последна сметка по-малко разцвет за всички.

В Китай казусът е в доста по-драматичен мащаб. Освен в случай че нещата не се извърнат казусът, единствено ще се форсира и може да докара до злополука за стопанската система.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР