Населението на България може да намалее с около 20-25% до

...
Населението на България може да намалее с около 20-25% до
Коментари Харесай

Защо населението у нас намалява, къде в Европа се увеличава и защо

Населението на България може да намалее с към 20-25% до 2040 година, съгласно разбор на Института за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките. Документът бе рзгледан на от Министерския съвет тази седмица и ще бъде импортиран в Народното събрание.

Причините за тази демографска наклонност са, че дълги години имаме понижаване на раждаемостта, отсрочване на ражданията, относително по-висока смъртност, изясни проф. Катя Владимирова от Института за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките в „ Здравей, България”.

Българска академия на науките: Населението на България се топи с 25% до 2040 година

"Има доста страни, които са в тази обстановка. В Европа ние сме измежду 11-12 страни, в които популацията понижава. Има други страни, където то ще се усилва, само че основно поради миграцията”, сподели тя.

„ Намаляването на раждаемостта до някъде е обвързвано с естествени процеси, тъй като се покачва ролята на качеството на работната мощ, на образованието, а не на количеството”, разясни тя.

„ Смъртността у нас е относително по-висока поради застаряването на популацията. Имаме доста запаси за понижаване на смъртността и в случай че би трябвало да търсим благоприятни условия за по-благоприятно развиване на популацията, може би би трябвало да се обърнем по-добре към здравеопазването”, разяснява проф. Катя Владимирова.

България: Един век обратно - три пъти повече деца

Имаме огромна вътрешна миграция, което се отразява на демографските процеси у нас, означи проф. Владимирова.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР