Nasekomo е българският финалист в глобалния конкурс за бизнеси с

...
Nasekomo е българският финалист в глобалния конкурс за бизнеси с
Коментари Харесай

БГ проектът Nasekomo се бори за $1 млн. долара

Nasekomo е българският финалист в световния конкурс за бизнеси с идея - Chivas Venture 2018 с общ награден фонд от 1 млн. щ. д. Чрез него всяка година се поддържат новаторски компании, употребяващи силата на предприемачеството, с цел да трансформират средата към себе си към по-добро. Българският стартъп, които ще показа страната ни на финала на надпреварата, развива обществено виновен бизнес, основан на технология за преобразяване на органичните боклуци в различен източник на протеини посредством развъждането на ларви на инсекти.

Nasekomo бяха определени да продължат към международния край след няколко стадия, като в последния се състезаваха с още три започващи обществено виновни бизнеси –Checkpoint Cardio, AGNON и Jamba.

Компанията ще се причисли към 28-те финалисти от целия свят, които в началото ще преминат през бизнес акселераторска стратегия в Оксфорд, а по-късно ще получат опция да показват плановете си в границите на водещия софтуерен фестивал TNW Conference в Амстердам през май 2018. Там амбициозните бизнесмени, ще се състезават за място в челната петица, с цел да получат своя късмет да убедят интернационалното жури, включващо вложители, бизнесмени и представители на медиите, че заслужават част от наградния фонд от 1 млн.щ.д.

Проектът на Nasekomo, основан на концепцията за кръговата стопанска система, развива технология, която трансформира органичните боклуци в различен източник на протеини посредством развъждането на ларви на Black Soldier fly. В активността си компанията употребява способността на насекомите да рециклират органични боклуци и да ги трансформират бързо и дейно в протеини, които могат да служат за изхранване на разнообразни типове животни. Ларвите на насекомите се хранят с отпадъците и натрупват протеинова биомаса. След обработка, биомасата се употребява за храна на животни, при които ларвите са естествена част от храненето.

Така по изцяло натурален метод, екипът адресира по едно и също време два казуса: от една страна натрупването на органични боклуци, които при загниването си отделят метан и способстват за замърсяването на въздуха и от друга – растящата потребност от протеини, за чието основаване обичайните промишлености изразходват все по-оскъдните естествени запаси - обработваема земя, вода и рибен ресурс. Произведените от Nasekomo протеини подкрепят и животновъдите, защото са по-достъпен метод за фермерите да изхранват своите животни.

„ Създадохме Nasekomo, тъй като надълбоко имаме вяра, че доста от най-значимите проблеми пред обществото ни имат своите решения, които не изискват големи бюджети, а по-скоро новаторско и ексцентрично мислене. Технологията за добиване на протеини, която развиваме, е доказателство за това. И фактът, че толкоз значима самодейност като Chivas Venture открои нашия план измежду десетки други ни демонстрира, че сме на прав път. Това ни дава убеденост, че и други хора споделят нашата визия за свят, в който всеки от нас носи отговорност и може да помогне на планетата ни “, разяснява успеха в локалното издание Олга Марсенак, съосновател на компанията.

На 4 април 2018 година, малко преди финала на Chivas Venture 2018, ще започва и триседмично онлайн гласоподаване, въз основата на което 250 хиляди щ. д. от общия награден фонд ще бъдат разпредели сред плановете с най-вече гласове. На огромния край на надпреварата през май 2018 година интернационалното жури ще дефинира сред кои финалисти ще се разпредели останалата част от наградния фонд.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР