Насърчаваме България и Република Северна Македония да решат откритите въпроси,

...
Насърчаваме България и Република Северна Македония да решат откритите въпроси,
Коментари Харесай

Брюксел призова София и Скопие да намерят решение на откритите въпроси

Насърчаваме България и Република Северна Македония да решат откритите въпроси, с цел да може договарянията за присъединението на Скопие към Европейски Съюз да стартират, съобщи представител на Европейската комисия, представен от Българска телеграфна агенция.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев се срещна с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Двамата са разискали голям брой въпроси, в това число за опцията Европейски Съюз да финансира построяването на инфраструктура в Република Северна Македония. Фон дер Лайен е удостоверила поддръжката си за начало на договарянията със Скопие. Тя е насърчила управляващите в Северна Македония да продължат по пътя на промените.

Преди това министър председателят Зоран Заев, придружаван от вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров и министъра на външните работи Буяр Османи, се срещна в Брюксел и с еврокомисаря по разширението Оливер Вархей.

По думите на еврокомисаря задачата на Европейска комисия е по време на настоящото португалско председателство да се одобри преговорната рамка за Северна Македония и да се организира първата междуправителствена конференция за начало на договарянията по присъединение.

Зоран Заев изтъкнал, че високо прави оценка тези старания на Европейската комисия и чака надлежно равнище на събеседници от страна на България. Служебното държавно управление в София може да е опция за бързо решение, само че чакаме другата страна да бъде окуражена за отвореност, готовност и посветеност към решение, подчертал на срещата Зоран Заев.

Ние сме готови за диалози, имаме вяра, че би трябвало да имаме още един опит в интервала, който идва, само че би трябвало да знаят и сътрудниците в България и всички в Европейския съюз, че за нашата еднаквост няма да беседваме, нито ще преговаряме и всички опити тя да се сложи на преговорната маса ще бъдат отхвърлени от македонска страна, подчертал на срещата Заев.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР