НАСА възстанови контакта със своя малък хеликоптер на Марс, съобщи

...
НАСА възстанови контакта със своя малък хеликоптер на Марс, съобщи
Коментари Харесай

НАСА възстанови комуникацията с мини-хеликоптера на Марс

НАСА възвърне контакта със своя дребен хеликоптер на Марс, заяви американската галактическа организация, откакто ненадейно спиране провокира опасения, че работливата машина най-сетне е намерила своя край.


Ingenuity, дрон с височина към 0,5 метра, дойде на Марс през 2021 година на борда на марсохода Perseverance и стана първият моторизиран инструмент, който лети самостоятелно на друга планета.

Данните от хеликоптера се предават посредством Perseverance назад на Земята, само че връзките ненадейно бяха изгубени по време на тестов полет на 19 януари, 72-рата задача на Ingenuity на Марс.

Агенцията сподели, че най-сетне е открит контакт с хеликоптера, като е подредено на Perseverance да „ извърши дълготрайни сесии за слушане на сигнала на Ingenuity “, съобщи Агенция Франс Прес.

Екипът преглежда новите данни, с цел да разбере по-добре аргументите за непредвиденото спиране на връзката по време на полет 72.

НАСА по-рано разгласи, че Ingenuity е достигнал височина от 12 метра на полет 72, който е бил бърз отвесен полет за инспекция на системите на хеликоптера. По време на неговото втурване връзките сред хеликоптера и марсохода са прекъснали рано, преди приземяването.

Perseverance краткотрайно е „ отвън линията на видимост с Ingenuity, само че екипът може да обмисли доближаване за образна инспекция “, се споделя в известието на НАСА.

НАСА е губила връзка с хеликоптера и преди, в това число за агонизиращите два месеца предходната година.

Работейки с Perseverance, той работи като въздушен шпионин, с цел да помогне на колесния си сателит в търсенето на вероятни признаци на античен микробен живот. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР